Bugarska donirala opremu za devet gradova u Srbiji u borbi protiv Kovida 19

Niš, 2. jun – Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov predao je danas Kliničkom centru Niš (KC) deo od 300 medicinskih setova koje je Vlada Bugarske donirala zdravstvenim institucijama sa juga Srbije i gradu Pančevu u borbi protiv zarazne bolesti Kovid 19.

U okviru donacije, u KC Niš, najveću zdravstvenu ustanovu na jugu Srbije, kroz koju je tokom epidemije koronavirusa prošlo oko 2.800 pacijenata sa simptomima infekcije, isporučeni su medicinski skafanderi, viziri i naočare, neophodni u prvoj liniji borbe protiv virusa.

“U ovo vreme je jedna od najvažnijih reči – reč solidarnost. Ovo je pomoć Ministarstva spoljnih poslova Bugarske Ministarstvu spoljnih poslova Srbiji, i to samo etapa pomoći u poslednjih nekoliko meseci. Ovo je zajednička pomoć Bugarske i Evropske unije, čiji je član Bugarska, državi Srbiji, koja je naš značajan partner” – kazao je ambasador Vlajkov.

Vlajkov je rekao da su solidarnost i saradnja između Bugarske i Srbije pokazane i otvaranjem granice za građane koji je sada mogu preći bez boravka u karantinu, kao i za one koji obrađuju zemlju u pojasu od oko 50 kilometara sa obe strane granice.

“Saradnja i solidarnost iskazani su i tokom susreta premijera Bugarske Bojka Borisova i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada su upućene snažne poruke koje o tome govore, a posebno one po pitanju razvoja ekonomije i izgradnje gasovoda Balkanski tok” – rekao je bugarski ambasador.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski kazala je da je donirana zdravstvena oprema od izuzetnog značaja, jer dolazi samo dan nakon susreta predsednika Srbije Vučića i premijera Bugarske Borisova.

“Srbiju i Bugarsku povezuje istočni krak Koridora 10, železnica, Stara planina i mnogo toga što smo kroz istoriju prošli zajedno. Znači nam i iskustvo Bugarske kao članice Evropske unije, koje bi želeli da iskoristimo na pravi način, jer to želimo i mi da postanemo, te nam je u tom smislu i dolazak novog konzula Bugarske u Niš od velike važnosti” – rekla je Sotirovski.

Primopredaji opreme niškom KC prisustvovali su državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predstavnici zdravstvenih ustanova sa jugoistoka Srbije.

Donacija za zdravstvene ustanove u devet gradova u Srbiji

Ova donacija zaštitne medicinske opreme namenjena je osim Kliničkom centru Niš i zdravstvenim centrima i domovima zdravlja u Dimitrovgradu, Bosilegradu, Babušnici, Surdulici, Vranju, Pirotu, Leskovcu i Pančevu.

Zorica Miladinovć, Niš

Foto: mfa.bg

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar