Srbija jedina evropska zemlja sa zadimljenim restoranima

U Srbiji puši više od trećine stanovnika i po tome je u svetskom vrhu. Mađutim, prema pisanju RTS-a, u ovoj godini se očekuje usvajanje zakona kojim će biti zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, uključujući i ugostiteljske objekte.

Potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima bila je predviđena i predlogom Zakona još 2010. godine, ali je to u poslednjem trenutku izmenjeno i danas je Srbija jedina evropska država sa zadimljenim restoranima.

U zemljama gde je uvedena zabrana, broj pušača je u poslednje dve decenije smanjen i do 50 odsto, što se odrazilo na zdravlje stanovništva.

Postojeći zakon zabranjuje pušenje u svakom zatvorenom radnom prostoru i trebalo bi da sve zaposlene štiti na radnom mestu.

„Imamo diskriminaciju i specifično ugrožavanje onih koji rade u ugostiteljskom sektoru. Njihovo zdravlje je ugroženo kao kod svakog pušača, znači kardiovaskularni sistem, respiratorne infekcije, respiratorne bolesti pogoršanje određenih hroničnih stanja, ukoliko postoje, njihov životni vek je potencijalno skraćen“, kaže za RTS dr Anđelka Grujičić, iz Centra za promociju javnog zdravlja GZJZ Beograd.

Prema podacima Ministarstva finansija godišnji prihod od akciza na cigarete je oko milijardu evra. S druge strane, podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da su troškovi izazvani duvanom, kao što su lečenje obolelih, bolovanja i manje produktivnosti, dva i po puta veći.

A. Todorov (izvor:RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar