Građani račun za struju plaćaju iako nisu potrošili niti jedan kilovat

Iako nisu potrošili niti jedan kilovat, građani Srbije će morati da plate struju zbog naknada, poreza i akciza i takse za RTS, a samo zato jer imaju priključak.

Kako piše Nova.rs struja je počela da se obračunava po novim, višim cenama od 1. novembra, i to je bilo treće poskupljenje u protekloj godini.

Ovo poskupljenje od 9,28 odsto osetili su svi svi potrošači, bez obzira da li su potrošili 1.000 ili nula kilovata, zato što račune za električnu energiju moraju da plate svi, čak i oni koji ništa ne troše, a imaju samo priključak naprimer u vikendici, u koju tokom meseca za koji plaćaju, nisu ni boravili. Prema pisanju Nove, račun bez potrošnje može da bude i do 1.500 dinara

Primera radi, potrošač koji ima 11,04 kilovata obračunske energije i trofazni priključak, za mesec u kojem ništa nije potrošio, ipak će platiti 1.280 dinara. U taj trošak ulazi obračunska snaga, što u praksi određuje broj uređaja koji istovremeno mogu da budu uključeni, a svaki kilovat plaća se 54,258 dinara, što je u ovom primeru 599,01 dinara fiksnog troška svakog meseca. Tu je i trošak garantovanog snabdevača u fiksnom iznosu od 160,67 dinara, što je naknada za distribuciju koja održava sistem. Na to dolazi još i akciza, PDV i taksa za javni servis koju potrošači svakog meseca plaćaju 299 dinara.

Oni potrošači koji imaju veću odobrenu snagu, račun za nula potrošenih kilovata platiće još više.

Recimo, sa obračunskom snagom od 13,8 kilovata, račun će biti oko 1.470 dinara.

Za još veću odobrenu snagu, 17,25 kilovata, račun će biti oko 1.700 dinara, stoji na sajtu Nove.

Izvor: Nova.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar