Planinarska uvertira za 2024. godinu: Praznik na Crnom kamenu

Kakav je samo ovo bio početak planinarske sezone za 2024. godinu za Planinarsko društvo “Preslap”! Istinski praznik, i spektakl na prvoj akciji našeg Društva! Čudesna družina od stotinak planinarki i planinara i nestvarne lepote Suve planine, u bajkovitom zimskom danu, učinili su da se nedelja, 14. januar 2024. godine, zlatnim slovima upiše na prvu, tek otvorenu stranicu istorije planinarstva, kulture, tradicije, ljubavi prema voljenom gradu Nišu i jugu Srbije, na prvoj stranici svega što Planinarsko društvo “Preslap” baštini. I uvek iznova, svake godine, uvek sredinom januara – prva planinarska akcija našeg Društva je uspon od Niške Banje do Crnog kamena! I nikada to nije isti uspon, ništa na ovoj, jednoj od najlepšiih staza na jugu Srbije, nije već viđeno i doživljeno, jer davno je Heraklit izrekao osnovnu mudrost dijalektike da se “ne može dva puta ući u istu reku”, te se tako ne možemo dva puta na isti način popeti na Crni kamen (a i na ostale planinske vrhove, ali je Crni kamen svake godine temelj naših budućih, skorašnjih uspeha – epohalnih razmera!).

Prohladno jutro u Niškoj Banji dočekalo je našu družinu. Ubrzo, i vreme je počelo da se prolepšava, da otopljava. Još na “stazi zdravlja”, prema vidikovcu Koritnjak, bilo je nešto malo snega, taman da družina ne hoda po blatu, a da se stvori zimski idilični ambijent. Bez po muke, družina je izašla na Koritnjak, uživala u panorami grada u kome živimo i za koji živimo. Dalje, popularnim “sokolovim putem”, kretanje je bilo još i lakše. Snega je ovde bilo par centimetara, a kroz grane stoletnih stabala uveliko su se probijali sunčevi zraci, najavivši tako svetlost i vedrinu na Crnom kamenu. Družina, koju su na ovoj akciji predvodili Miroslav Dokman i Milorad Ignjatović – “Mića Slovenac”, kretala se prilično sporo. Nekako, svaki trenutak, svaki detalj, izmamljivao je posebnu pažnju. Valjalo je sklopiti mozaik najlepših detalja.

Te se tako družina posle nešto manje od tri sata hoda, obrela i na Crnom kamenu. I, kao što je uspon na Crni kamen uvek početna akcija za Planinarsko društvo “Preslap” u svakoj novoj godini, tako je i sam vrh Crni kamen tek prvi u nizu vrhova na potkovičastom grebenu Suve planine, na “Alpima juga Srbije”. Kakav samo divan pogled je usledio kao nagrada za uepešno penjanje na Crni kamen: moćni vrhovi Suve planine, u produžetku; oblast Zaplanje, ispod samog Crnog kamena; i susedne planine Seličevica i Babička gora. I savršeno plavo, jasno nebo, suncem okupano.

Zaista je valjalo produžiti boravak na Suvoj planini. Lagano, nogu pred nogu, družina se spustila istom trasom do Niške Banje. Svaki zrak sunca, i blagi povetarac, družina je upila.

I, još je nešto dodatno obradovalo sve u družini: i mimo akcije Planinarskog društva “Preslap”, još je mnogo ljudi toga dana bilo na barem delu ove predivne trase. Lep dan i potreba da se uživa u prirodi, izmamila je naše sugrađane…

Najdraža akcija za Planinarsko društvo “Preslap”, kojom sve počinje…

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar