U dimitrovgradskoj galeriji otvorena izložba dela sa 59. i 60. saziva Likovne kolonije “Sićevo”

U galeriji “Metodi Meta Petrov” danas je otvorena izložba radova nastalih u 59. i 60. sazivu Likovne kolonije “Sićevo”, a ljubitelji likovne umetnosti u Dimitrovgradu moći će da pogledaju ovu postavku do 6. februara.

Na izložbi su prikazani radovi sa Likovne kolonije “Sićevo” iz 2022. i 2023. godine iz zbirke Galerije savremene likovne umetnosti Niš. Postavka obuhvata dvadesetak dela rađenih različitim tehnikama – ulje na platnu, akril, kombinovana tehnika i printovi.

Dela iz 2022. godine su radovi Lidije Antanasijević, Zorana Veljkovića, Milorada Mladenovića, Aleksandra Pavićevića, Strahila Petrovskog, Draga Simića, Cvetke Hojnik i Ljiljane Šunjevarić. Učesnici saziva iz 2023. godine su Milan Vidojković, DIM TIM (Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić), Kjundžu Kim, Vesna Knežević, Radomir Knežević, Dejmon Kovarski i Miroljub Filipović.

Likovna kolonija „Sićevo“ (LKS) najstarija je srpska i jugoslovenska umetnička kolonija, najstarija institucija te vrste na Balkanu i neka vrsta istorije Srbije u XX veku.

Osnovana je 30. jula 1905. godine u selu Sićevu, u živopisnoj Sićevačkoj klisuri, na inicijativu poznate srpske slikarke Nadežde Petrović. Zahvaljujući Nadeždinoj inicijativi koju su svesrdno podržale njene kolege iz Slovenije i Hrvatske, kolonija je započela sa radom koji sa prekidom od 59 godina i do danas traje.

Od 1991. godine LKS je dobila međunarodni karakter i postala poznata slikarskom svetu i van prostora Balkana, što je bilo od značaja da okupi imponzantan broj autora koji su bili impresionirani ambijentom samog sela Sićeva i pejzažima Sićevačke klisure.

Kroz Sićevačku koloniju od 1905. godine do danas prošlo je više od četristotine slikara iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije i inostranstva. Zahvaljujući njoj formiran je impozantan likovni fond koji danas čini oko 796 dela (od 1970.) značajne umetničke vrednosti.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar