U Bosilegradu obeleženo Bogojavljenje

Podvigom vere Marijan Antanasov (24) iz Bosilegrada kao najbrži takmičar poneo je titulu ovogodišnjeg nosioca Bogojavljenskog krsta, prenela je NRTV-Bosilegrad.

„Bog se javi“ tradicionalni je pozdrav koji se danas čuo među takmičarima, gledaocima i vernicima koji su se okupili da isprate tradicionalno bogojavljensko vađenje Časnog krsta iz reke Dragovištice.

Obeležavanje praznika u gradskom hramu „Rođenje Presvete Bogorodice“ počelo je služenjem praznične liturgije, nakon koje je protojerej Zoran Stojanov govorio o značaju dana kada je Bog objavio Gospoda Isusa Hrista kao Spasitelja. Usledio je čin osvećenja vodice u crkvenoj porti.

Tradicionalno kod nekadašnje benzinske pumpe protojerej Stojanov osvetio je Časni i Životvorni krst, dajući blagoslov takmičarima.

Ove godine za Časni krst borilo se 32 ljudi, a najmlađi učesnici bili su 12-godišnji Mihajlo Nikolov i 14-godišnji Mihajlo Iliev. Među takmičarima se našao i predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov. Opština Bosilegrad i Sportski savez obezbedili su medalje za takmičare, a Crkvena opština Bosilegrad je pobedniku uručila osvećeni drveni krst i novčanu nagradu.

Vađenje Časnog krsta, koji predstavlja simbol zdravlja za sve koji učestvuju u ovom svetom činu i ovog puta izazvao je veliko interesovanje bosilegrađana. U našem gradu se redovno organizuje od 2005. godine, bez obzira na vremenske prilike.

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje svečano je obeležen i u nekim selima. Prazničnu liturgiju i svećenje vodice u hramu „Vaznesenje Gospodnje“ u selu Rajčilovci služio je otac Joan, nakon čega je održano takmičenje u vađenju Časnog krsta. Pobednik je meštanin Novica Nikolov (28). Veliko osvećenje Bogojavljenske vodice organizovano je i za meštane sela Donja Ljubata ispred crkve „Vaznesenje Gospodnje“.

Izvor i foto: NRTV-Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar