Mario Lekov prvi doplivao do Časnog Bogojavljenskog krsta u Dimitrovgradu

Student Stomatologije u Sofiji Dimitrovgrađanin Mario Lekov prvi je doplivao do Časnog Bogojavljenskog krsta na tradicionalnoj manifestaciji koja je danas održana na dvomostovlju na reci Nišavi u Dimitrovgradu.

Lekov je u izjavi za medije pohvalio organizaciju ovog događaja i zahvalio se građanima koji su došli da gledaju takmičare koji su plivali za Časni krst.

“Kada sam uhvatio Bogojavljenski krst osećaj je bio fenomenalan. Ovo je četvrta godina kako se takmičim i nadam se da ću nastaviti i ubuduće. Iskoristio bih priliku da pozdravim svoje roditelje u Austriji”, kazao je pobednik.

Među učesnicima manifestacije bio je i Bugarin Georgi Todorov iz Vrace.

“Mnogo sam srećan što sam došao u Dimitrovgrad i učestvovao u plivanju za Časni krst. Želim građanima Dimitrovgrada i svim mojim prijateljima puno zdravlja i uspešnu novu godinu”, istakao je Todorov.

Među dvanaestoro takmičara jedina pripadnica lepšeg pola koja je plivala za Časni Bogojavljenski krst bila je Marija Georgijev.

“Plivati za Časni krst je zaista nešto posebno i osećaj je neverovatan. Preporučila bih svima koji mogu da učestvuju u ovoj manifestaciji i da plivaju zbog zdravlja. Ja po prvi put plivam na Bogojavljenje, imala sam strah, ali sam uspela da ga prebrodim i sve u svemu sam zadovoljna”, rekla je Georgijev.

Plivanju za Časni krst prethodila je jutarnja liturgija u crkvi “Rođenje Presvete Bogorodice” u Dimitrovgradu koju je služio paroh dimitrovgradski sveštenik Dragan Lazić, bogojavljensko osvećenje vodice, kao i litija do dvomostovlja.

Tradicionalni Bogojavljenski crkveni događaj organizovali su Turistička organizacija “Caribrod”, Sportski savez Caribrod, crkva “Rođenje Presvete Bogorodice”, pod pokroviteljstvom opštine Dimitrovgrad.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar