VIDEO: Dejan Milev o sednici Opštinskog veća opštine Dimitrovgrad i o prioritetima za naredni period

Zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad Dejan Milev održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio u tačkama koje su se našle na dnevnom redu jučerašnje sednice Opštinskog veća i odgovarao na pitanja FAR-a.

Prema rečima Mileva, na zasedanju je usvojen Nacrt Operativnog plana odbrane od poplava za vode drugog reda na teritoriji opštine Dimitrovgrad.

“Aktivnosti predviđene planom su čišćenje treće brane kusovranske reke, izrada projekta uređenja željuške bare, čišćenje gojindolske reke i nabavka operativnog materijala za odbranu od poplava”, naveo je on.

Na dnevnom redu bili su i Izveštaji o korišćenju sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i o pružanju usluga dezinsekcije i deratizacije na teritoriji opštine.

“Što se tiče budžetskog fonda za zaštitu životne sredine mi radimo kontrolu kvaliteta vazduha, čišćenje divljih deponija, kontrolu površinskih voda, zagađenosti zemljišta, aktivnosti na ozelenjavanju degradiranih površina i kontrolu buke. Dezinsekcija i deratizacija se rade u četiri navrata tokom godine, a plan za 2024. godinu je trenutno u izradi”, istakao je Milev.

Na pitanje FAR-a hoće li rad novog saziva Opštinskog veća biti transparentiji u odnosu na prethodni, Milev je rekao da će verovatno biti više izjava za medije, a članovi Opštinskog veća davaće izjave iz oblasti za koje su nadležni. O prisustvu medija na sednicama Opštinskog veća, Milev je kazao da bi to bila kvalitetna mera i da bi mogla da se uzme u razmatranje.

Milev je od strane FAR-a upitan i da prokomentariše zbog čega se dnevni red i zapisnici sa sednica Opštinskog veća ne objavljuju na zvaničnom sajtu opštine.

“Mi u principu što se transparentonsti tiče imamo godišnju kontrolu i sve što je propisano zakonom se objavljuje. Naravno da u određenom segmentu možemo da poboljšamo transparentnost u smislu uvođenja novih aktivnosti i mera koje nisu propisane zakonom. Ja mislim da nije nikakav problem da se dnevni red i zapisnici sa sednica veća nađu na zvaničnom sajtu opštine, ali o tome ćemo nakon što se izvrši reforma na sajtu”, naveo je zamenik predsednika opštine.

Na pitanje FAR-a šta će biti najvažniji zadatak i najveći izazov novog saziva Opštinskog veća Milev je kazao sledeće:

“Mi smo u predizbornoj kampanji rekli da ćemo nastaviti ozbiljno sa pritiskom ili sa komunikacijom sa predstavnicima naših ministarstava i sa zvaničnicima Republike Bugarske u vezi otvaranja alternativnog prelaza. Opština se obavezala da će da finansira sve potrebne aktivnosti na uspostavljanju takvog prelaza ukoliko Republika Bugarska da saglasnost. Veliki izazov biće prečistač otpadnih voda i to je jedan od ozbiljnih prioriteta. Takođe, imamo neka razmišljanja u vezi reforme populacionih mera, a imamo i namere po pitanju nekih investicija. Pokrenuta je procedura za izgradnju još jedne solarne elektrane, a zainteresovana je španska firma koja je krenula u proceduru iznajmljivanja zemljišta u katastarskim opštinama Visočki Odorovci i Gulenovci. Radi se o površini od 350 hektara i to je značajna suma prihoda za opštinski budžet. Takođe, videćemo šta ćemo da uradimo na parceli stare Gumare u smislu da li će tu biti objekti za življenje i lokali”.

Ekipa FAR-a zabeležila je obraćanje Dejana Mileva u celosti.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2024.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar