VIDEO: Dimitrov za medije o energetskoj sanaciji, sanaciji puteva, konkursima, epidemiološkoj situaciji

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o sednici Opštinskog veća, o sredstvima podsticaja za sufinansiranje aktivnosti energetske sanacije koja su usmerena ka zgradama i porodičnim kućama, o sanaciji lokalnih mahalskih puteva oštećenih usled poplava, o konkursima na koje je konkurisala lokalna samouprava, kao i o epidemiološkoj situaciji u gradu.

U obraćanju medijima Dimitrov je rekao da su na dnevnom redu Opštinskog veća uglavnom bila organizaciona pitanja, kao i da su razmatrani zahtevi građana i mesnih zajednica. Navodi da je uvedena ozbiljnija kontrola finansijskih i narativnih izveštaja za sredstva koja lokalna samouprava upućuje ka civilnom sektoru, a sve u cilju bolje kontrole utroška sredstava.

Jedna od tema bila su i sredstva podsticaja za sufinansiranje aktivnosti energetske sanacije koja su usmerena ka zgradama i porodičnim kućama, a odnose se prevashodno na fasade, stolariju, na kotlove sa bioraspoloživim gorivima, a osnovna ideja je da se smanji aero zagađenje. Predsednik opštine kaže da su sredstva odobrena prošle godine od strane Ministastva za zaštitu životne sredine i zato je konkurs raspisan poslednjeg dana prošle godine kako bi ušao u program. Pravilnik o bodovanju je, kako kaže, naknadno rađen i biće usvojen na sledećoj sednici Opštinskog veća i biće razdvojena sredstva za zgrade i porodične kuće jer se za sada prijavila samo jedna zgrada i dosta porodičnih kuća. Dimitrov ističe da će i ove godine biti izdvojena sredstva iz Fonda za solidarnu stambenu izgradnju usmerena prema stambenim zgradama, uglavnom za rekonstrukciju krovova, stepeništa, ulaznih vrata, oluka i slično.

Dimitrov kaže da su poplave oštetile puno lokalnih mahalskih puteva, a što se tiče regionalnih putnih pravaca lokalna samouprava je popisala sva oštećenja na njima i poslala ih “Putevima Srbije”. Za sada je za sanaciju lokalnih mahalskih puteva predviđeno u budžetu oko 5 miliona dinara, ali Dimitrov kaže da ona neće biti dovoljna i da će se rebalansom budžeta izdvojiti dodatna sredstva, kao i da će na proleće početi njihova rekonstrukcija, a radove će izvoditi Javno preduzeće “Komunalac”.

Lokalna samouprava se prijavila na dosta konkursa koji su raspisani od strane Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava. Radi se o kokursima koji se odnose na sisteme obezbeđenja, na sistem unapređenja rada skupštine, na adaptaciju i rekonstrukciju Centra za kulturu i dr.

Što se tiče epidemiološke situacije Dimitrov ističe da se povećavaju brojevi i u Dimitrovgradu, ali da još uvek nema potrebe da se uvodi vanredno stanje. Navodi da se skoro svakog dana u Domu zdravlja javlja desetak novih slučajeva i dodaje da oboljevaju i deca. Od ovog vikenda Dimitrov najavljuje pojačanu kontrolu poštovanja protivepidemioloških mera, a naročito se to odnosi na ugostiteljske objekte. Prema njegovim rečima do 19. februara u Dimitrovgradu je vakcinisano 1.900 ljudi, a revakcinisano 500.

Detaljnije u izjavi za medije.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
februar 2021

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar