Novinarka Ivana Dragičević: Oni koji ostaju za nama, mladi, ključ su naše budućnosti

Novinarki hrvatske televizije N1 Ivani Dragičević u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu svečano je uručena regionalna nagrada za televizijsko novinarstvo „Gordana Suša“ za 2023. godinu, koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u saradnji sa Udruženjem BH novinari, Hrvatskim novinarskim društvom (HND) i porodicom Suša.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić poželeo je dobrodošlicu svima koji su došli na svečanost povodom dodele Regionalne novinarske nagrade za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu koje nosi ime Gordane Suše.

On je na početku podsetio da se NUNS već trideset godina bori za unapređenje i zaštitu prava i položaja novinara, kao i za razvoj medijskog sistema utemeljenog na osnovnim vrednostima demokratskog društva.

“Misija NUNS-a je da snažnim i proaktivnim delovanjem u javnosti štiti prava članova i drugih medijskih profesionalaca u Srbiji, sistematski unapređuje profesionalne standarde i promoviše etički odgovorno novinarstvo. I u skladu sa tim, odlukom Izvršnog odbora NUNS-a osnovana je pretprošlog leta nagrada “Gordana Suša”. A naša draga i poštovana Gordana, suosnivačica i bivša predsednica našeg udruženja, bila je veoma vezana i za ovaj prostor i za ljude koji ovde rade i dolaze, počev od jedinstvene Borke Pavičević, i zato i ove godine svečano uručenje nagrade organizujemo ovde u Centru za kulturnu dekontaminaciju”, rekao je Bodrožić.

Prisutnima se obratila i Branka Mihajlović, dugogodišnja koleginica i prijateljica Gordane Suše.

Ona je rekla da bi Gordana Suša od nominovanih za nagradu napravila tim za neki novi video nedeljnik.

“Ova ekipa na čelu sa Ivanom Dragičević, dobitnicom ovogodišnje reginalne nagrade koja nosi ime Gordane Suše bila bi, u to sam uverena Gogin tim. Jedna mala redakcija probrana po njenim strogim merilima… Naravno, da je večeras među nama, Goca nas ne bi štedela . Istresla bi nam u lice i sijaset primedbi, samo što ja, ne zamerite mi, ne znam koje. Jer, ko je bar malo drugovao i radio sa njom, a ja jesam decenijama, bio je svedok, ne samo njenog talenta da instiktom vrhinskog profesionalca prepozna i ispriča pravu priču, već i oštrog uma, ali i oštrijeg jezika”, rekla je, između ostalog, Branka Mihajlović.

Nakon njenog obraćanja, predsednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko pročitao je obrazloženje žirija za ovogodišnju nagradu.

„Ivana Dragičević je novinarka televizije N1 Hrvatska. Piše kolumnu „Global Fokus“, a pokrenula je i formate „N1 (DIS)info“, „Glasači 2024“ i „Budućnost Europe“. Autorka je brojnih reportaža, dokumentarnih filmova i serija. Na N1 televiziju je došla sa Hrvatske radio-televizije, gde je bila reporterka spoljnopolitičke redakcije, a jedno vreme i stalna dopisnica iz Beograda.

Kroz svoju skoro tridesetogodišnju karijeru snimala je dokumentarne reportaže na Bliskom istoku, u Africi, Kini, s globalnih samita, bila je autorka pionirskog multimedijalnog projekta „Anima Hotel Evropa“ o migracijama, intervjuisala brojne svetske i regionalne državnike i značajne javne osobe. Ivana Dragičević je bila stipendistkinja Instituta za društvene nauke u Beču i Rojtersove fondacije, a usavršavala se na Medijskoj akademiji ARD-a i ZDF-a, Akademiji za politički razvoj i Akademiji UN.

Za svoje reportaže i emisije ponela je brojne nagrade i priznanja“, stoji u obrazloženju odluke koju je pročitao Zovko.

Posle njegovog obraćanja, Željko Bodrožić je pozvao ćerku Gordane Suše, Vanu Sušu da uruči nagradu Ivani Dragičević.

U svom obraćanju Ivana Dragičević se prisetila Gordane Suše, podsetila na prave vrednosti i kako novinarstvo treba da izgleda.

“Stav, integritet, inteligencija, spušten, ali vrlo direktan i snažan pogled, glas sa autoritetom, ali uz to i duboka empatija, nežnost, toplina i neka sigurnost koju je iz svega toga emitirala, da je tu da štiti profesiju i da štiti sve nas… Večeras kad stojim u gradu koji mi je dao i drugu, novinarsku obitelj, sve one kojih više nema. Tanju Tagirov, Mišu Vasića, Dejana Anastasijevića i dragog Peđu Obradovića. Šta da kažemo, čemu to, dok živimo u doba čudovišna, koje, nastaje dok stari svjet nestaje, a novi još nije nastao. Dok živimo u doba čudovišta, neki se grčevito bore za opstanak starog svjeta, onog nečeg za što misle da je dobro u njemu. Zbog toga se boje novoga jer ono što gledamo sada zaista rijetko budi neku nadu. Ja, da budem iskrena, više nemam pojma da li u tom starom ima ičeg dobrog ili je tu samo riječ o nekoj praznoj nostalgiji i sve više mislim da se trebamo boriti i stvarati novi… A za to nam trebaju oni koji nastaju danas, a stvaraće sutra… Dakle, oni koji ostaju za nama, mladi, ključ su naše budućnosti i mora im se dati poticaj za put ka dobrom”, rekla je Ivana Dragičević u svom govoru zahvalivši se na nagradi.

„Kada je medij sve i svako, kada je istina puno, a činjenice se, kažu, moraju proveravati i borba za ono što se zove ili se zvalo novinarstvo, takođe je vrlo teška. Ipak, koliko god naivno zvučala, mislim da ovavko doba nikada nije bilo važnije za novinarstvo, ono za koje sam se ja uvek zalagala, ono koje nudi rešenja, koje analizira, koje objašnjava, koje stavlja u kontekst i kao takvo razotkriva, ali i formulira javno mišljenje, civilizirano, informirano, neoštrašćeno, empatično i solidarno“, zaključila je Ivana Dragičević u svom obraćanju.

Regionalna novinarska nagrada „Gordana Suša“ dodeljena je drugu godinu za redom. Prošlogodišnji dobitnik je novinar TV Nova Hrvoje Krešić.

Ove godine u najužem izboru bili su i Branislav Šovljanski (N1 Srbija), Nadina Maličbegović (Al Džazira Balkans) i Jagoda Bastalić (HRT), a kako je saopštio novinarski žiri, u takvoj konkurenciji bilo je izuzetno teško doneti konačnu odluku.

Nagrada „Gordana Suša“ osnovana je i dodeljuje se za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu, a po oceni žirija, Ivana Dragičević je svojim profesionalnim angažmanom ispunila ključne kriterijume: profesionalno i odgovorno novinarsko delovanje u televizijskom mediju, u skladu sa univerzalnim etičkim kodeksom novinara i u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija, kao i interesa i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, verski ili rodni identitet.

Izvor: NUNS / N1

Foto: n1info.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar