PU Pirot: Očuvano je stabilno stanje javne bezbednosti

Na području Policijske uprave u Pirotu očuvano je stabilno stanje javne bezbednosti, a u januaru je registrovan manji broj krivičnih dela u odnosu na uporedni mesec za 46%.

Kako se navodi u saopštenju, evidentirano je 14 krivičnih dela sa nepoznatim učiniocem, a policijski službenici PU Pirot rasvetlili su 11 krivičnih dela i zadržali efikasnost u identifikovanju izvršilaca krivičnih dela od preko 78%.

“Najveći broj izvršenih krivičnih dela je iz oblasti opšteg kriminaliteta sa najzastupljenijim krivičnim delima u vezi sa drogom, nasiljem u porodici i imovinskim kriminalom. Nije bilo težih krivičnih dela, a registrovan je višestruko manji broj krivičnih dela protiv imovine (32:9)”, kažu u policiji.

Pripadnici Policijske uprave u Pirotu intenzivnim radom uhapsili su pet osoba koje su kao članovi kriminalne grupe izvršili više krivčnih dela. Pretresanjem stanova i drugih prostorija osumnjičenih, policijski službenici su pronašli i oduzeli 4 putnička vozila, 11 mobilnih telefona, dva laptopa, novac u iznosu od 20.900 eura, jednu ručnu bombu, 7,38 grama kokaina i druge predmete. Svi su privedeni nadležnom tužilaštvu i određen im je pritvor do 30 dana.

U saopštenju stoji da je u oblasti suzbijanja narkomanije realizovano 11 zaplena opojne droge. Ističe se slučaj zaplene preko 128 kilograma marihuane, koju su otkrili policijski službenici Granične policije kod turskog državljanina. Droga je bila sakrivena u tri kutije u teretnom vozilu na Graničnom prelazu “Gradina” prilikom izlaska iz zemlje.

U policiji kažu da je u saradnji sa nadležnim tužilaštvom procesuirano 9 lica za 9 krivičnih dela u vezi sa drogom, od kojih je 7 uhapšeno.

“U nastavku akcije suzbijanja iregularnih migracija izvršeno je preko 1.400 kontrola u objektima za koje se sumnjalo da se u njima možda kriju migranti, 6.870 vozila, 8.920 lica i sprečen je ulazak 239 migranata. Policijski službenici PU Pirot su u januaru uhapsili jedno lice zbog osnova sumnje da je u kombi vozilu prevozio 21 državljanina Avganistana i doneli rešenje o zadržavanju 5 lica koja su se takođe bavila ilegalnim prevozom migranata”, navodi se u saopštenju.

U oblasti javnog reda i mira evidentiran je neznatno veći broj prekršaja (7:9), a prekršajne prijave su podnete protiv 11 lica i nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

U saobraćaju na putevima u januaru se dogodilo 11 saobraćajnih nezgoda što je za dve nezgode manje u odnosu na uporedni mesec, ali je broj nezgoda sa nastradalim licima veći, kažu u policiji i napominju da je u 6 nezgoda lakše povređeno deset osoba. Ističu da je očuvano stabilno stanje bezbednosti dece u saobraćaju, odnosno nije bilo nezgoda u kojima su učestvovala deca do 14 godina.

U saopštenju za javnost sa zaključuje da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu i u narednom periodu nastaviti da svojim zalaganjem u svim segmentima rada unapređuju sigurnost i bezbednost građana.

Izvor: PU Pirot

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar