Čudni su putevi knjiga. U to sam se uverila kroz svoje dugogodišnje stvaralaštvo. One su bile i ostale moj prozor u svet. Doživela sam bezbroj lepih trenutaka, upoznala divne ljude i od tih i takvih ljudi dobila mnogo nagrada i priznanja. Ono na šta sam posebno ponosna je to što sam godinama crpela teme iz zavičaja i tako sačuvala od zaborava kulturu, običaje i sudbinu naroda iz koga potičem. Mnogo puta sam čula ono toplo, iskreno i iz duše hvala. To su nemerljive nagrade za mene.

Nikada neću zaboraviti ženu koja mi je pre dvadeset pet godina, jedne zimske večeri, pokucala na vrata. Doputovala je iz Italije. Došla je ciljano da kupi za Crkvenu opštinu u Trstu moj roman “Crvena lokva”, koji tek što beše izašao iz štampe. Videvši da stvaram na pisaćoj mašini nije me pitala koliko koštaju knjige koje je planirala da kupi, već koliko košta nov kompjuter i dala mi novac. Taj roman se i danas sa istim interesovanjem čita, a ovih dana iz štampe će izaći osmo izdanje.

Od svih iznenađenja najveće je bilo kada su me pre par godina kontaktirali iz Kongresne biblioteke iz Vašingtona. Da mi nisu uz mejl poslali i dokumenat kao dokaz da poseduju moja tri romana, koje je objavila Narodna Knjiga iz Beograda, nekada najprestižniji izdavač u zemlji, mislila bih da se neko sa mnom šali. Želeli su da dopune zbirku sa mojim knjigama i ja sam im vrlo rado poslala. Ovih dana me kontaktirala gospođa Dida Stadler sa Odeljenja za germanistiku i slavistiku u Kongresnoj biblioteci. Zamolila me da im pošaljem knjige koje sam u međuvremenu objavila. Zahvalila mi se za moje obimno stvaralaštvo, a posebno je stavila akcenat za pisanje na dijalektu.

Putevi knjiga daju mi snage da nadživim običnost, da se ne osvrćem na one koji zbog samovolje, ponosa i ko zna čega, ponekad mi zatvore neka vrata i otrezne me, da shvatim da baš ta njihova vrata nikuda ne vode.

Književni opus Nataše Jocev Panić je izuzetno bogat i raznolik. U plodnom literarnom stvaralaštvu nalaze se romani, drame, zbirke pesama i priča, kao i knjige za decu. Spada u najznačajnije zavičajne pisce, čija su dela izuzetno dobro prihvaćena kod šire čitalačke publike, Rođena je 1955. godine, a po ocu vodi poreklo iz staroplaninskog sela Kamenica u opštini Dimitrovgrad. Živi i stvara u Pirotu.

Nataša Jocev Panić

Foto: Slaviša Milanov / Toni Aleksov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar