U dimitrovgradskoj galeriji otvorena izložba slika Anđelije Roglić

U Galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu sinoć je otvorena izložba slika pod nazivom “La vie en rose” autorke Anđelije Roglić iz Raške. Postavka sadrži sedamdesetak radova rađenih kombinovanom tehnikom na platnu i papiru.

Ekipa FAR-a razgovarala je sa ovom akademskom umetnicom.

Zbog čega izložba nosi naziv “La vie en rose”?

Izložba je nastala spontano kao eksplozija osećanja i raspoloženja, a ako osećanja pretvorimo u boju onda je sasvim jasno na šta nas asocira roze, pink, crvena, a na šta crna, pa zato stihovi Luja Armstronga i Edit Pjaf savršeno odgovaraju.

Koje su teme koje najčešće likovno obrađujete?

Opredelila sam se za savremenu apstraknu, bespredmetnu umetnost. Linija i boja su dominantni elementi koje koristim u svom izražavanju, a radovi su grupisani u cikluse koji se bave odeđenom tematikom. Volim da kombinujem tehnike i materijale, ali mi najviše odgovaraju one koje ne zahtevaju vreme i određene procese, već dobro podnose brzi tempo rada i brzi tok misli i osećanja koja prenosim.

U kom periodu su nastale vaše slike?

Radovi su sveži, nastajali su tokom proteklih nekoliko meseci. Odraz su trenutnog stanja i raspoloženja i čini mi se da če ostati zatvorena celina.

Dobitnica ste više nagrada za svoje radove. Koja Vam je najdraža i zbog čega?

Sve nagrade su dolazile u različitim periodima stvaralaštva i tako mi davale potvrdu da sam na dobrom putu, ali i podsticaj da nastavim dalje. Teško je reći koja je najdraža, ali mi je prva najviše značila koju sam dobila na bijenalu studentskog crteža u Beogradu.

Anđelija Roglić je rođena 1980. u Raški. Završila je Fakultet likovnih umetnosti na Prištinskom Univerzitetu u klasi prof. Zorana Furunovića 2003. godine. Magistarsku tezu „Stanje duha je linija”, kod istog profesora odbranila je 2008. godine.

Svoje radove je predstavila ljubiteljima likovne umetnosti na 15 samostalnih samostalnih i većem broju grupnih i kolektivnih izložbi. Član je ULUS-a, Udruženja likovnih umetnika Raška škola i Udruženja likovnih umetnika Vladislav Maržik.

Učesnik je likovne kolonije Jelena Anžujska 2003. i 2013. godine, likovne kolonije Vlasinsko Jezero 2005. (u organizaciji Zavoda za zapošljavanje), likovne kolonije Rudno 2011. u organizaciji ULU Vladislav Maržik i kolonije Sandžak inspiracija umetnika, Prijepolje 2013.

Dobitnica je pohvale XII bijenala studentskog crteža Srbije i Crne Gore 2003., nagrade za slikarstvo na Prolećnoj izložbi članova ULU Vladislav Maržik za 2012. i specijalne pohvale XIV salona kluba likovnih umetnika „Raška škola” 2019. Živi i radi u Raški.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar