Oko tri miliona starih brojila biće zamenjeno pametnim

Povećanje udela obnovljive energije i uvođenje zelenih tehnologija obavezalo je „Elektrodistribuciju Srbije“ da više od 3,5 miliona starih brojila zameni pametnim.

Prema rečima stručnjaka za energetiku Željka Markovića, do kraja 2030. godine biće zamenjeno 80 odsto starih brojila, odnosno 400.000 brojila na godišnjem nivou. Kaže da će ovaj projekat biti finansiran donacijom Evropske unije i povoljnim kreditima.

Inženjer elektrotehnike Jovan Vujasinović kaže da će sa pametnim meračima za struju građani moći da upravljaju električnom energijom i proizvode je, kao i da će imati koristi zbog detaljnog uvida u potrošnju struje. Navodi da je prvi nivo koristi smanjenje računa za utrošenu električnu energiju prostim uvidom i rasporedom potrošača u domaćinstvu, a mogu i sami da instaliraju solarne panele i tako proizvode električnu energiju za koju ne moraju da plate račun.

Stručnjaci napominju da upotrebom pametnih brojila neće biti problema više sa učitavanjem računa.

Naglašavaju da ovi merni uređaji imaju svoje portale i sajtove na kojima će građani moći da u realnom vremenu detaljno prate svoju potrošnju i da više neće biti izlazaka na teren i ručnog očitavanja. Oni će se, kako kažu, automatski očitavati pomoću softvera u „Elektrodistribuciji Srbije“, a uz pomoć veštačke inteligencije na osnovu podataka iz softvera, građani će dobijati savete kako da smanje potrošnju.

P. Videnov (izvor: RTS)

Foto: Saša Radivoev

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Latest comment
  • A o velikom i ŠTETNOm. zracenju NIko ne govori.

Ostavi komentar