Njujorški Brooklyn Funk Essentials na Nišvilu

Jedan od najboljih svetskih fank bendova, američki sastav Brooklyn Funk Essentials, nastupiće u glavnom programu predstojećeg Nišville jazz festivala 15. avgusta ove godine.

Bend je osnovan u Njujorku 1993. godine na inicijativu producenta Artura Bejkera i basiste Latija Kronlunda, nakon neobaveznih džem sešn svirki u studiju gde im se pridružuju lokalni muzičari, pesnici i DJ ekipa sa različitih svetskih destinacija, tako da od samog početka Brooklyn Funk Essentials deluju kao svojevrstan muzički kolektiv koji sublimira multikulturalnost i kosmopolitizam kroz savremen fank izraz stvarajući poprilično originalnu fuziju zvuka koristeći elemente jazz, house, soul & dub, hip hop i latino muzike.

Nakon prvih snimaka vrlo brzo postaju klupska atrakcija u Njujorku, a 1995.godine objavljuju prvi album pod nazivom „Cool and Steady and Easy” koji iz starta definiše njihov eklektičan muzički izraz i pozicionira ih na Top 1 Bilbordove liste u kategoriji Alternative R&B Album of the Year.

Ovaj neverovatan debitanski uspeh otvara im vrata za nastupe u većim dvoranama i na festivalima, te u narednim godinama svraju na turnejama na svim kontinentima nastupajući sa velikim zvezdama kao što su James Brown , Parliament-Funkadelic, Erykah Badu , Kool & The Gang , George Banson, Underworld, Iggy & Stooges, New Power Generation, itd.

Njihove numere korišćene su i u filmskoj i tv produkciji za filmove i serije The Sopranos, Starsky & Hutch, The Blacklist, Manifest, itd.

Od 2016. Brooklyn Funk Essential etablira novu i koncertno kvalitetniju postavu, koja nastupa i danas. Britanska house legenda Alison Limerick je na poziciji glavnog vokala, dugogodišnji član je rođeni Jamajčanin Desmond Foster – gitara i vokal, za bubnjevima je Hux Nettermalm , a bend lider i osnivač Lati Kronlund je na bas gitari. Klavijature svira Kristoffer Wallman , trombon Ebba Åsman iz Švedske, a saksofon Loïc Gayot.

Brooklyn Funk Essential je u protekle tri decenije snimio 7 studijskih albuma, a prošle 2023. izašao je novi album pod nazivom “Intuition” koji bend uveliko koncertno promoviše širom sveta. U okviru evropske turneje Brooklyn Funk Essential će nastupiti na 30. jubilarnom Nišvilu u četvrtak, 15.avgusta 2024. na Platou niške Tvrđave.

Izvor: Nišville press team

Foto: Brooklin Funk Essentials promo press

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar