VIDEO: Izložba radova studenata sa 8. Letnje škole arhitekture u Poganovu

U Planinarskom domu u selu Poganovo 19. avgusta otvorena je izložba radova studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu i Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju u Sofiji.

Izložena dela nastala su u okviru 8. Letnje škole arhitekture „Poganovo 2022“, koja je održana od 13. do 20. avgusta. Projektni zadatak bio je upoznavanje studenata sa postojećim potencijalima sela Poganovo i izrada idejnih rešenja za rekonstrukciju pojedinih objekata – škola, pomoćni objekat škole, centar sela „Sred selo“… U izložbi je učestvovalo 6 studenta iz Srbije i 6 iz Bugarske, koji su bili podeljeni u 3 grupe po 4 člana.

U ime predsednice udruženja “BalkanARHitrav” Gordane Rančev, koja iz opravdanih razloga nije mogla da prisustvuje izložbi, prisutnima se obratila Jovana Janković, učesnica prve Letnje škole arhitekture.

„Kada smo se podstaknuli željom za pronalaženjem održivih modela ruralnih naselja uz poštovanje prirodnog i kulturnog nasleđa 2015. godine odvažili smo se i pokrenuli Letnju školu arhitekture. Nismo ni slutili do kojih razmera će se ova naša ideja razviti. Osmom Letnjom školom arhitekture želimo da novim i kreativnim idejama damo doprinos razvoju etno sela Poganovo“ – istakla je Janković.

Na izložbi je govorio i Miomir Vasov, profesor na Građevinsko–arhitektonskom fakultetu u Nišu koji je tom prilikom istakao: „Mi smo ovde da pokušamo da preobrazimo želju ovog sela da bude daleko posećenije, da se pokrene nešto što je tu među nama, ali ga treba pronaći i krenuti dalje“.

Prisutnima su se obratili i Dimitar Kalojanov i Ivo Nedjalkov sa Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju u Sofiji.

Letnju školu arhitekture organizovalo je udruženje Centar za održivi prostorni razvoj “BalkanARHitrav” iz Dimitrovgrada.

Pogledajte atmosferu sa otvaranja izložbe koju je zabeležila ekipa FAR-a.

Novinar: Valentina Stojčev
Snimatelj: Ivo Tomov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
avgust 2022.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar