Ministarstvo pozvalo pripadnike manjina da decu upišu na nastavu na maternjem jeziku

Povodom početka upisa dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2024/2025. godinu, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je uputilo poziv pripadnicima nacionalnih manjina da decu upišu na nastavu na maternjem jeziku.

U saopštenju se podseća na to da pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji imaju pravo da decu upišu u razrede u kojima se nastava izvodi na njihovom maternjem jeziku i dodaje da ih ministarstvo podstiče i ohrabruje da tu mogućnost u celosti i ostvare.

Pravo na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji garantovano je Ustavom (član 79), Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (čl. 13, 14 i 15), a detaljnije razrađeno čitavim setom prosvetnih zakona. Ono počiva na uverenju da je obrazovanje na maternjem jeziku važan resurs za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta pripadnika svake zajednice, što je vrednost čijoj je doslednoj primeni Srbija posvećena, stoji u saopštenju.

“Radi ostvarivanja ovog prava Srbija je obezbedila celokupno obrazovanje na maternjem jeziku – od predškolskog do srednjoškolskog obrazovanja i to na srpskom jeziku i osam jezika nacionalnih manjina: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku. Ono se ostvaruje u mestima u kojima živi značajan procenat pripadnika ovih zajednica. Osim toga, za učenike koji ne pohađaju nastavu na maternjem jeziku omogućeno je pohađanje 16 izbornih predmeta/programa Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture. Ovi izborni predmeti/programi, osim na pomenutih osam jezika, na kojima se izvodi i celokupna nastava, izvode se i na bunjevačkom, vlaškom, makedonskom, nemačkom, romskom, slovenačkom, ukrajinskom i češkom jeziku”, kažu u resornom ministarstvu.

Celokupnu nastavu na manjinskim jezicima u osnovnim i srednjim školama u Srbiji u tekućoj školskoj godini pohađa 45.683 učenika, saopšteno je na zvaničnom sajtu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar