Prirodne lepote Kraišta – Pogled prema devet planina

Toliko toga lepog čuli smo o ekopateci „Pogled prema devet planina“ (Екопътека “Поглед към девет планини“) – da je postala omiljeno izletište Sofijanaca (od Sofije je udaljena 60-ak kilometara); da je čak i njen naziv – neodgovarajući, jer se sa njene najviše tačke vidi i više od devet planina; da niko ne ostaje ravnodušan od pogleda na prirodne lepote i da je obilazak sasvim lagan. Zato je dobro poznat tandem za istraživanje planina, istorije, kulture i umetnosti Srbije i Bugarske – Nenad Aleksandrov i Miroslav Dokman, odlučio da istraži ovu ekopateku, i sada prenosimo utiske sa ovog obilaska izvedenog 4. maja. I odmah dajemo obećanje – za planinare iz Srbije, organizovaćemo masovnu akciju na ovoj ekopateci.

A gde su to, zapravo, Nenad Aleksandrov, poznati skulptor i slikar, popularani „Heroj Bosilegrada“ i Miroslav Dokman, diplomirani ekonomista, otišli tog 4. maja 2024. godine?

Ekopateka se nalazi na planini Rudini (ili Rudina), u oblasti Kraište, iznad sela Sirištnik, u okolini grada Radomir. Naravno, ovu planinu treba razlikovati od planine Rudine koja se nalazi u Znepolu, na granici Bugarske i Srbije, a koja se drugačije zove i Znepolska Rudina ili Miloslavska Rudina.

Ova ekopateka je izgrađena 2015. godine i vrlo brzo postala je jedno od najpopularnijih odredišta za planinare, izletnike i rekretivce u Bugarskoj.

Planina Rudini, iako je među najnižim planinama u Bugaskoj (vrh Sirištniška Rudina visok je samo 1.172 m), ima poseban položaj i zato se sa nje vidi devet planina, tačnije najmanje devet, a ustvari može i više njih. Ovih devet planina su: Vitoša, Verila (veza između Vitoše i Rile, južno od Vitoše, a severno od Rile), Rila, Pirin, Golo brdo (između Pernika i Radomira, južno od Pernika i istočno od Radomira), Černa gora (zapadno od Radomira i istočno od planine Rudini), Konjavska planina (južno od Rudini, severno od Ćustendila), Zemenska planina (zapadno od Rudini), i Penkjovska planina (severozapadno od Zemena, njome su razdvojeni Zemenski i Trnnski kraj). U neposrednoj blizini Rudini, južno od planine je i veštačko jezero Pčelina, na reci Strumi, takođe popularno izletište.

Ekopateka započinje u selu Sirištnik, kod crkve Sveti Nikola. Do vrha Sirištniška Rudina treba preći tek 3,5 km, sa oko 500 m visinske razlike. Usput se najpre obilazi paraklis Sveti Nikola, sa uređenim izletištem oko njega. Sledeći važan i neobičan objekat je mozaik u zemlji. Od mozaika, dalje trasa vodi do najvišeg dela planine. Velikim delom trase, postavljene su ograde i drvene stepenice, iako se i bez njih deonica lako savladava. Izgrađeno je i mnogo drvenih klupa i malih stolova. Sve vreme, treba se osvrtati i tražiti pogledom okolne planine, jezero, dolinu Strume, što i nije teško. Neposredno pre najvišeg vrha nalazi se zaslon Pogledec (1.162 m), sa drvenom osmatračnicom. Samo par minuta dalje, izlazi se i na prvenac Sirištniška Rudina (1.172 m). I sa najvišeg vrha vidi se najmanje ovih devet planina. Takođe, uočavamo i hižu Džamen, na zapadnom delu Rudini.

Do hiže Džamen, trasa silaska, niz zapadni deo Rudini, prilično je strma, ali su i ovde izgrađene stepenice i postavljene ograde.

Uverili smo se zašto je ova ekopateka toliko omiljena među građankama i građanima Sofije.

Uverili smo se još jednom u ono što često ističemo kao savet za bavljenje planinarenjem: valja što više predela obići. Nije sav užitak u tome da se popnemo samo i isključivo na najviše vrhove. Priroda stvara čuda, te je tako malena planina Rudini, skoro pa bolji vidikovac od divovskih Rile i Pirina!

Tako pratimo ideje i hodamo stazama velikana Ivana Vazova i Aleka Konstantinova, a kada je Kraište u pitanju, naravno da sledimo i velikog akademika Jordana Zaharieva.

A ovde se može još mnogo toga obići. Recimo, u selu Šiškovci, blizu Ćustendila, nalazi se kuća, obnovljena, u kojoj je živeo i radio veliki slikar Vladimir Dimitrov Poppetrov (1882-1960). A u selu Kovačevci, koje je prvi sused Sirištnika i opštinsko središte, rođen je poznati komunista Georgi Dimitrov!

Oko jezera Pčelina, postoje i lagane pešačke staze, a ovde je najznačajniji objekat stari paraklis Svetog Ivana iz 1350. godine.

Sve preporuke za obilazak!

Piše: Miroslav Dokman

Foto: lična arhiva Miroslava Dokmana i Nenada Aleksandrova

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar