VIDEO: Petko Dojkov – Evropska unija otvorena za Srbiju

Dan kada je ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju koja je pokrenula evropsku ideju o zajedništvu i jedinstvu kontinenta, 9. maj, obeležava se kao Dan Evrope, a 2024. godine obeležava se pod sloganom “Evropa je naša kuća”. Kampanji obeležavanja pridružio se i ambasador Bugarske u Srbiji Petko Dojkov, koji je poručio da “evropska porodica” ostaje otvorena za nove članove, uključujući i Srbiju.

U kampanji učestvuje više od 20 ambasadorki i ambasadora zemalja članica Evope unije u Srbiji, koji zajednički sa građanima i građankama Srbije poručuju da je Evropa naša zajednička kuća.

“Pre 74 godine Evropa je krenula putem ujedinjenja nakon tragedije i uništenja iz Drugog svetskog rata. U Evropskoj uniji već 74 godine zajedno gradimo zajedničku budućnost i blagostanje u miru i razumevanju, odlučni da se greške iz prošlosti više ne ponove. Višestruka je korist članstva u evropskoj porodici” – kaže Dojkov.

On kaže da je za Bugarsku, koja je članica EU već 17 godina, članstvo donelo stabilnost i sigurnost, veći životni standard, slobodu putovanja i afirmaciju nacionalne kulture i identiteta.

“Evropska porodica ostaje otvorena za nove članove, uključujući i Srbiju. Ja se snažno nadam da će Bugarska sa Srbijom biti ne samo sused, već i deo zajedničnog prostora EU. Put ka ujedinjenoj Evropi nije bio lak, ali su koristi tih napora vidljive za sve” – poručuje ambasador.

Deveti maj obeležava se kao Dan Evrope jer je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. godine u holandskom gradiću Mastrihtu bila proglašena Evropska unija.

Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana – 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar