Reprezentativni orkestar Garde pod dirigentskom palicom Dimitrovgrađanina Aleksandra Đurova zadivio Belgiju

Povodom stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata u belgijskom gradu Liježu 15. i 16. septembra održan je Festival vojnih orkestara, koji će ove godine ostati upamćen po izuzetnom nastupu Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, prenosi sajt Ministarstva odbrane. Pod dirigentskom palicom majora Aleksandra Đurova, poreklom iz Dimitrovgrada, orkestar Garde je građanima Valonije predstavio najlepše srpske melodije u spomen savezništva i žrtava koje su obe zemlje podnele pre tačno jednog veka.

Aleksandar Đurov u Gardi Vojske Srbije radi od 1997. godine. Završio je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu (odsek dirigovanje) i postdiplomske studije stekavši zvanje magistra umetnosti.

Osim orkestra Garde, koji je predstavljao Srbiju, u Liježu su nastupili i Orkestar Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Belgije, Orkestar vatrogasne brigade iz Pariza, Orkestar Ratnog vazduhoplovstva Savezne Republike Nemačke, Gajdaški orkestar Policije iz Holandije Ii duvački orkestar „Fanfara de Barsilijeri“ iz Italije. U pauzi između nastupa orkestara, Gimnastičari-vatrogasci iz Pariza publiku su zadivili publiku svojim akrobacijama.

U subotu 15. septembra održan je promenadni koncert svih gostujućih orkestara, a melodije „Marša na Drinu“ i ostalih koračnica odjekivale su centrom ovog belgijskog grada uz glasne ovacije i aplauze posle svake numere. Drugog dana Festivala, 16. septembra, orkestri su održali zajednički koncert na platou Palate Provincije u Liježu tokom kojeg je svaki od njih imao i petnaestominutni individualni nastup.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici civilnih i vojnih struktura provincije Lijež i regije Valonije, a Republiku Srbiju  predstavljali su ambasadorka dr Marina Jovićević, šef vojne misije Republike Srbije pri NATO-u brigadni general Predrag Bandić i izaslanik odbrane kapetan fregate Ivan Zarić.

Reprezentativni orkestar Garde osnovan je ukazom kneza Miloša Obrenovića davne 1831. godine pod imenom Knjaževsko – serbska Banda.

P. Videnov (izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Foto: mod.gov.rs

About Petar Videnov 2073 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*