Ekipi „Moja teglica“ prva nagrada za „najblagu“ šušenicu, veliki broj turista iz Srbije i Bugarske

U Dimitrovgradu je proteklog vikenda održana sedma po redu gastro-turistička manifestacija „Dani Caribrodske šušenice”. Ovaj festival hrane, tradicije i muzike organizovan u sportskoj hali i u Balkanskoj ulici, okupio je oko 300 izlagača na 700 m2 i više od 70 proizvođača dimljenog svinjskog mesa, poznatijeg kao šušenica. Upravo je Caribrodska šušenica bila u centru pažnje ovog događaja koji je privukao veliki broj turista iz Srbije i Bugarske.

„Bez obzira na loše vreme nije izostala velika posećenost turista iz Bugarske, nadam se da smo opravdali očekivanja i da smo zadovoljili kriterijume koje smo postavili na početku organizovanja ove manifestacije. Ovo je još jedna prezentacija Opštine Dimitrovgrad, starog kulturnog nasleđa i onoga što se od davnina ovde radilo.

Cilj naše turističke organizacije je da u narednom periodu zaštitimo proizvod Caribrodska šusenica. Preduzeli smo određene korake. Ime Caribrodska šušenica je zaštićeno, kao i manifestacija, a 2019. godine smo ušli u program zaštite sa Institutom iz Novog Sada kojem smo poslali uzorke za zaštitu. U izradi je elaborat zaštite ovog proizvoda. Taj proces dugo traje, treba da se uključi i opština, nadam se da ćemo imati finalni deo i onda ćemo moći i naša gazdinstva da zaštitimo i da u godinama koje slede imamo što više gazdinstva koja će se baviti ovim segmentom turizma i koja će živeti od prodaje tog proizvoda“, izjavio je za medije Vasil Andrejev, direktor Turističke organizacije „Caribrod“.

„Ovo je najznačajnija turistička manifestacija koja se održava u opštini. Ono što je izuzetno važno je da po prvi put imamo preko 20 izlagača šušenice iz samog Dimitrovgrada, što je za nas svojevrstan rekord. To je pozitivno jer je očigledno da su ljudi shvatili mogućnosti ove manifestacije. Pozvao bih sve poljoprivredne proizvođače iz Dimitrovgrada da se prijavljuju na konkurse koje opština raspisuje za pomoć poljoprivredi zato što postoje kupci za sve proizvode“, naglasio je predsednik Privremenog organa Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Pored izlagača šušenica, raznovrsnih mesnih i mlečnih prerađevina, vinarija i destilerija, na sajmu su bili izloženi suveniri, prerađevine od voća i povrća, ajvar, ljutenica, džemovi, zemljane posude, tekstil i mnoštvo poljoprivrednih i drugih proizvoda. Zbog loših vremenskih uslova prvog dana manifestacije 18. decembra izostao je zabavno-kulturni program, ali svi ostali sadržaji su održani.

Promoteri su su kuvari Stambol Geštamov i Ivo Andrić, kao i Ivan Zvezdev iz Bugarske.

„Utisci su izvanredni, velika je gužva i ponuda šušenice. Imamo i školu kuvanja sa 30 malih učenika, a najteži posao je ocenjivanje kvaliteta šušenice“, kazao je proslavljeni kuvar Stambol Geštamov, koji je poreklom iz dimitrovgradskog sela Kusa Vrana.

I njegov kolega Ivo Andrić je rekao da je prvi put ovde i da je impresioniran ovim događajem, a posebno caribrodskom šušenicom.

„Ovde je veoma lepo, puno mesa i rakije. Kuvaćemo takođe i sa decom. Šušenica je najlepši proizvod koji se konzumira tokom hladnih zimskih večeri, daje energiju ljudima i uz vino je dobra za zdravlje“, rekao za medije popularni bugarski kulinar Ivan Zvezdev.

Promoteri manifestacije ocenjivali su takmičare i doneli odluku da prvu nagradu za „najblagu“ šušenicu dobije ekipa „Moja teglica“ iz Pirota – Sonja i Petar Kostić. Drugo mesto pripalo je Poljoprivrednom gazdinstvu „Todor“, a treće ekipi „Premijer luks“. Nagradu za najlepše uređeni štand osvojilo je „Stefanovo ognjište“.

U okviru ovog događaja održana je radionica kuvanja sa decom, a Predškolska ustanova „8. septembar“ imala je štand humanitarnog karaktera.

Prvi dan manifestacije 18. novembar krunisan je koncertom estradne zvezde Dragana Kojića Kebe u centru grada, koji je privukao veliki broj ljubitelja folk muzike. Publika je uživala u hitovima ovog pevača koji je popularan i širom Bugarske.

Drugi dan, 19. novembar, bio je prodajnog karatera uz veliki broj posetilaca iz dve susedne zemlje.

Manifestaciju „Dani Caribrodske šušenice” organizovali su Turistička organizacija „Caribrod” iz podršku Opštine Dimitrovgrad.

P. Videnov

Foto: Ivo Tomov / Mikica Kostov / A. Taškov Aleksandrov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar