Milićević: Polaganje završnog ispita za osmake proteklo u najboljem redu

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević čestitao je učenicima osmog razreda na uspešno obavljenom završnom ispitu i završetku osnovne škole, kao i svima koji su svojim odgovornim radom omogućili da polaganje protekne u najboljem redu.

Prema njegovim rečima, u ovoj školskoj godini, u junskom roku, završnom ispitu pristupilo je 64.100 učenika osmog razreda, odnosno 99,7 odsto generacije i 1.137 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih ili 72 odsto prijavljenih.

Učenici i polaznici koji nisu bili u mogućnosti iz opravdanih razloga da pristupe završnom ispitu u junskom roku moći će to da urade od 16. do 18. avgusta, uz sprovođenje iste procedure kao i u junskom roku, naveo je ministar.

Milićević je rekao da će listu želja učenici moći da podnesu putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do petka, 30. juna, do 15:00 časova, te će popunjavanje liste želja i upis u srednju školu preko portala moći da urade i svi oni koje se trenutno nalaze u inostranstvu.

Roditelji će 3. jula, od 8:00 časova, na portalu Moja srednja škola, imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, što je deset dana ranije u odnosu na prethodnu godinu.

Prosečan broj bodova, od ukupno 20 na testu, za srpski jezik je 10,73, za matematiku 11,89, na izabranom testu najbolja su postignuća bila iz predmeta koji su učenici najmanje birali, i to hemije 16,06, fizike 15,57, iz geografije su ostvarili 14,63, biologije 13,93 i istorije 13,59 bodova, precizirao je on.

Pored testova na srpskom jeziku, kako je ukazao, učenici su polagali i testove na osam jezika nacionalnih manjina.

Prema njegovim rečima, za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu planirana su 75.853 mesta.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar