Završeno polaganje male mature, preliminarni rezultati 1. jula

U okviru završnog ispita osmaci su danas rešavali kombinovani test čime je završeno polaganje male mature. Testom iz maternjeg jezika budući srednjoškolci su polaganje završnog ispita počeli u ponedeljak, a juče su polagali test iz matematike. Završni ispit polagalo je više od 65.000 osmaka u Srbiji. U Dimitrovgradu je malu maturu polagalo 59, a u Bosilegradu 51 učenik.

Prema saopštenju Ministarstva prosvete, preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs) u petak, 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi, dok će konačni rezultati biti objavljeni 5. jula.

Zbog nedavnih mnogobrojnih dojava o bombama, pojačane su mere bezbednosti, a polaganje male mature se ove godine odvijalo u nešto drugačijim okolnostima. Umesto u 1.260 škola testovi su se polagali u 522 škole.

I ove godine, kako kažu u nadležnom ministarstvu, lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula, a roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama. Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala.

Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

U Dimitrovgradu je malu maturu polagalo 59, a u Bosilegradu 51 učenik.

P. Videnov (izvor: srbija.gov.rs / RTS / FAR)

Foto: Stefan Pavić (arhiva FAR-a)

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar