9. MAJ – DAN EVROPE

   Dan Evrope, koji se slavi svake godine 9. maja, posvećen je miru i ujedinjenju Evrope. To je dan kada se obeležava godišnjica istorijske Šumanove deklaracije. U svom govoru 1950. godine u Parizu, tadašnji francuski ministar spoljnih poslova Rober Šuman objavljuje svoju ideju za novim oblikom političke saradnje u Evropi, koja će rat među evropskim narodima učiniti nezamislivim. Njegova ideja je da se stvori evropska institucija, koja će ujediniti i upravljati proizvodnju uglja i čelika. Samo godinu dana kasnije potpisan je sporazum o stvaranju slične institucije. Šumanov predlog se smatra začetkom onoga što danas nazivamo Evropskom unijom.

   Da bi obeležile Dan Evrope, maja meseca institucije EU u Briselu i Strazburu otvaraju svoja vrata javnosti. Lokalne službe Evropske unije u Evropi i celom svetu organizuju brojne aktivnosti i događaje za sve uzraste. 

67 Dan Evrope 2

   Svake godine hiljade ljudi učestvuju u debatama, posećuju koncerte i druge događaje, posvećene Danu Evrope, koje imaju za cilj da bolje upoznaju vrednosti Evropske unije.

Izvor: еuropa.eu

Tagovi objave
Podeli vest
Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.