a
 

Danas je Božić – Hristos se rodi!

   Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju Julijanski kalendar danas proslavljaju Božić – najradosniji hrišćanski praznik i dan Hristovog rođenja. Jevanđelje govori da je Isus Hristos rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema. Na Božić hrišćani slave dolazak Spasitelja, koji je došavši među ljude ukazao na vrednosti vere u ljubav.

   Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik, a njegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje, napredak i blagostanje domaćinu i njegovoj porodici. Božić je uvek mrsni dan i prethodi mu četrdesetodnevni Božićni post. Na svečanoj prazničnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umešena od pšeničnog brašna bez kvasca.

   Božić se slavi tri dana, koji su u crkvenom kalendaru obeleženi crvenim slovоm. Drugi dan Božića 8. januar je Sabor Presvete Bogorodice, koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana 9. januara slavi Sveti arhiđakon Stefan.

   Božić 7. januara proslavljaju Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

   Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se pozdravljaju rečima “Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”.

P. Videnov

Foto: Petar Videnov, pixabay.com

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar