a
 

Organizacija “Fokus Caribrod” i učenici iz Dimitrovgrada završili projekat u Rumuniji

Jedanaestoro mladih učenika iz Dimitrovgrada je od 23. do 31. marta učestvovalo u međunarodnom projektu u Rumuniji. Organizacija “Fokus Caribrod” iz Dimitrovgrada, koja je bila partner u projektu, zajedno sa partnerima iz Rumunije i Bugarske realizovala je Multilateralni projekat “EcoAntreprenor” – koji je održan u Krajovi i selu Lipovu i koji je okupio 36 mladih ljudi iz Rumunije, Bugarske i Srbije. Projekat je finansiran od strane Evropske unije u okviru programa Erasmus +, u delu koji je namenjen razmeni mladih, a zasnovan je na ideji “ekološkog preduzetništva”.

Definiciju preduzetništva dala je inicijativa tima volontera i predstavlja “umetnost stvaranja novih korisnih stvari iz odbačenih stvari koristeći kreativnost, maštu i timski rad.”

Cilj projekta je bio ojačavanje evropske svesti mladih, posebno razvijanjem interkulturalnog dijaloga i razvijanjem njihovih preduzetničkih sposobnosti. Projekat je podsticao prihvatanje različitosti, toleranciju i uzajamno razumevanje i podizanje svesti mladih o preduzetništvu i očuvanju životne sredine.

Metode koje su se koristile tokom rada na radionicama su različite vrste neformalnog obrazovanja, a obuhvatale su: igre, interkulturalne igre, energizatore, debate, javne prezentacije, intervjue, vršnjačke edukacije, učenje u razmeni, razmena mišljenja u grupi, “Open Cafe”, Plejbek teatar, lavirint Teatar i dr.

Pored rada u radionicama, učenici dimitrovgradske Gimnazije i osnovne škole, imali su prilke da posete i mnoge znamenitosti Krajove, glavnog grada okruga Dolž u Rumuniji.

T. Aleksov

Foto: Toni Aleksov

Napisao/la

Toni Aleksov je rođen je 1974. godine u Dimitrovgradu. Novinarstvom je počeo da se bavi u radio-televiziji Caribrod još kao gimnazijalac, a kasnije je u dva navrata profesionalno angažovan (1995-1997. i 2000-2004.). Kratko vreme obavlja dužnost zamenika glavnog i odgovornog urednika. Uz novinarski deo posla, bio je i snimatelj i montažer. Pored rada u RT Caribrod, Aleksov je bio i saradnik BK televizije tokom 2003. godine, a izveštavao je i za Radio Pirot, Plus Radio i Radio Belle amie. Pohađao je nekoliko kurseva u organizaciji ANEM-a (istraživačko novinarstvo, digitalna audio montaža, radio izveštavanje, čuvanje i obrada podataka). Učesnik je mnogobrojnih kvizova na nacionalnim televizijama - „Uzmi ili ostavi“, „Milioner“, „Da li ste pametniji od đaka petaka“, „Visoki napon“, „Potera“. Aleksov je bivši košarkaš i trenutno trener mlađih kategorija Košarkaškog kluba „Dimitrovgrad“. Zaposlen je u Centru za kulturu Dimitrovgrad na poslovima dokumentariste. Autor je nekoliko projekata koji se realizuju u Centru za kulturu.

Bez komentara

Ostavi komentar