a
 

Dejan Pejčev, student iz Dimitrovgrada, u pobedničkom timu na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju u programiranju Hakaton

Na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju u programiranju Hakaton, koje je u periodu od 26. do 28. maja održano u Tivtu, glavnu nagradu podelile su ekipe “LooTola” iz Hrvatske i “Cabrio Porsche” iz Srbije. Jedan od članova pobedničkog tima iz Srbije je i Dimitrovgrađanin Dejan Pejčev, apsolvent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu (smer Računarska tehnika i informatika), koji je za portal “Far” podelio utiske sa petog po redu Hakatona.

“Tema ovogodišnjeg takmičenja, u kome su učestvovale ekipe iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine bila je promocija turizma u Crnoj Gori.
“Pobedu smo odneli mobilnom Android aplikacijom koja se zove VR (Virtual Reality) Montenegro” – otkriva Dejan.

“Suština je u tome da pomoću ove aplikacije i VR naočara možete videti 3D prikaz svake turističke lokacije u Crnoj Gori kao da ste zaista tamo. S obzirom na to da su za sva ta mesta vezane određene legende, išli smo na to da animiramo neke od njih – ako ste, na primer, na Vilinom gumnu pored Budve, gde su prema legendi vile pile vodu, kada stavite VR naočare, imaćete osećaj kao da se to zaista dešava pred vama; ako ste kraj neke ruševine, možete videti kako je to mesto izgledalo pre mnogo godina, i tome slično” – objašnjava on.

Osim pobedom, Dejan je zadovoljan i celokupnim takmičenjem, koje je bilo locirano u Almara Beach Clubu, između Tivta i Kotora.

“Proveli smo tri dana tamo i bilo je zaista lepo. Organizacija je bila na nivou, prezadovoljni smo smeštajem, hranom i svim uslovima” – kaže on, i ističe da će se verovatno nastaviti saradnja sa Ministarstvom turizma Crne Gore kako bi se ideja dalje razvijala, ali i dobila finansijsku podršku.

Pored Dejana Pejčeva, u pobedničkoj ekipi “Cabrio Porsche” bili su i Dejanov kolega iz firme “Bakson” Mirko Francuski, Senior Backend Developer, Milijana Komad, koja je Senior Designer i trenutno sprema doktorat iz Digitalne umetnosti i Mikica Ivošević, koji u kompaniji Tele Go vodi tim za Android. Sponzori ovogodišnjeg Hakatona bili su Societe Generale Montenegro, firma Logate, Ministarstvo turizma Crne Gore i crnogorski Telekom.

 D. Jelenkov

Foto: Iz albuma D. Pejčeva

Bez komentara

Ostavi komentar