Dejan Pejčev, student iz Dimitrovgrada, u pobedničkom timu na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju u programiranju Hakaton

Na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju u programiranju Hakaton, koje je u periodu od 26. do 28. maja održano u Tivtu, glavnu nagradu podelile su ekipe “LooTola” iz Hrvatske i “Cabrio Porsche” iz Srbije. Jedan od članova pobedničkog tima iz Srbije je i Dimitrovgrađanin Dejan Pejčev, apsolvent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu (smer Računarska tehnika i informatika), koji je za portal “Far” podelio utiske sa petog po redu Hakatona.

“Tema ovogodišnjeg takmičenja, u kome su učestvovale ekipe iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine bila je promocija turizma u Crnoj Gori.
“Pobedu smo odneli mobilnom Android aplikacijom koja se zove VR (Virtual Reality) Montenegro” – otkriva Dejan.

“Suština je u tome da pomoću ove aplikacije i VR naočara možete videti 3D prikaz svake turističke lokacije u Crnoj Gori kao da ste zaista tamo. S obzirom na to da su za sva ta mesta vezane određene legende, išli smo na to da animiramo neke od njih – ako ste, na primer, na Vilinom gumnu pored Budve, gde su prema legendi vile pile vodu, kada stavite VR naočare, imaćete osećaj kao da se to zaista dešava pred vama; ako ste kraj neke ruševine, možete videti kako je to mesto izgledalo pre mnogo godina, i tome slično” – objašnjava on.

Osim pobedom, Dejan je zadovoljan i celokupnim takmičenjem, koje je bilo locirano u Almara Beach Clubu, između Tivta i Kotora.

“Proveli smo tri dana tamo i bilo je zaista lepo. Organizacija je bila na nivou, prezadovoljni smo smeštajem, hranom i svim uslovima” – kaže on, i ističe da će se verovatno nastaviti saradnja sa Ministarstvom turizma Crne Gore kako bi se ideja dalje razvijala, ali i dobila finansijsku podršku.

Pored Dejana Pejčeva, u pobedničkoj ekipi “Cabrio Porsche” bili su i Dejanov kolega iz firme “Bakson” Mirko Francuski, Senior Backend Developer, Milijana Komad, koja je Senior Designer i trenutno sprema doktorat iz Digitalne umetnosti i Mikica Ivošević, koji u kompaniji Tele Go vodi tim za Android. Sponzori ovogodišnjeg Hakatona bili su Societe Generale Montenegro, firma Logate, Ministarstvo turizma Crne Gore i crnogorski Telekom.

 D. Jelenkov

Foto: Iz albuma D. Pejčeva

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar