a
 

Učesnici projekta „Shvati, pomogni, podeli“ nevladine organizacije „Fokus Caribrod“ posetili Prihvatno-tranzitni centar za migrante u Dimitrovgradu

Drugi dan pripremne posete predstavnika 5 nevladinih organizacija iz Turske, Grčke, Rumunije i Bugarske u okviru projekta „Shvati, pomogni, podeli“ nevladine organizacije „Fokus Caribrod“, protekao je u znaku posete Prihvatno-tranzitnom centru za migrante. Ovaj centar u Dimitrovgradu je izgrađen prošle godine, radove na izgradnji je finansirala Evropska unija, a kofinansijer je Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke.

Obraćajući se gostima Damir Gakov, zamenik upravnika centra je istakao da trenutno u dimitrovgradsko Prihvatno-tranzitnom centru boravi 32 izbeglica iz Iraka, Avganistana, Libije i Pakistana, od kojih 20 dece. Gakov je rekao da izbegla lica imaju sve uslove za normalan život, medicinski nadzor i kutak za odmor i rekreaciju dece. Kapacitet centra je 86 mesta.

Učesnici projekta su obišli centar i upoznali se sa uslovima u kojima borave izbeglice sa Bliskog Istoka.

Tokom posete Dimitrovgradu koordinator projekta Toni Aleksov je održao radne sastanke sa učesnicima, organizovao susret sa predstavnicima lokalne samouprave i posetu kulturno-istorijskim znamenitostima grada i okoline.

U centru pažnje projekta „Shvati, pomogni, podeli“, koji se realizuje u okviru programa Erasmus+ Evropske unije je problem izbeglih i raseljenih lica, a završne aktivnosti biće održane od 10. do 19. seteptembra u Dimitrovgradu, gde će boraviti 36 mladih ljudi iz već pomenutih balkanskih zemalja i udruženja iz Istanbula, Soluna, Loma i Krajove.

P. Videnov

Foto: DIP Production

Tekst je deo projekta „Migrantska kriza pred očima“ koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, internet medije i novinske agencije u 2017. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar