Na današnjoj sednici Opštinskog veća u Dimitrovgradu razmotrene 23 tačke dnevnog reda

Na danas održanoj sednici Opštinskog veća razmotrene su 23 tačke dnevnog reda, a pomoćnik predsednika opštine Dimitrovgrad Dragan Mančev je u izjavi za medije izdvojio nekoliko bitnijih tačaka, koje bi mogle biti od interesa za građane.

Na sednici je razmotren i utvrđen predlog odluke o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskoj ustanovi, pri čemu je doneta odluka da puna cena za celodnevni boravak bude 2.500 dinara, a cena četiri časa boravka u predškolskoj ustanovi – 1.100 dinara.

Druga bitna tačka bila je razmatranje i utvrđivanje predloga odluke o javnim parkiralištima. Kako podseća Mančev, projekat za postavljanje i oznaku javnih parkirališta je usvojen, a na današnjoj sednici veća razmotreni su način i implementacija načina za naplatu javnih parkirališta.

Takođe, razmotren je i utvrđen predlog odluke o imenovanju člana Komisije za planove opštine Dimitrovgrad. Na prethodnim sednicama Skupštine opštine Dimitrovgrad usvojen je predlog da se izvrši izmena i dopuna prostornog plana opštine Dimitrovgrad i generalnog plana opštine Dimitrovgrad, tako da je, kaže Mančev, potrebno i da se izmene članovi Komisije za planove.

Na dnevnom redu bilo je i razmatranje i utvrđivanje predloga odluke o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za realizaciju projekata rekonstrukcije i racionalizacije održavanja javnog osvetljenja na teritoriji opštine Dimitrovgrad. Prema rečima Dragana Mančeva, biće izrađena odluka koja će zatim ići na odluku Vlade, s obzirom na to je saglasnost Vlade jedan od bitnih koraka u celom projektu koji se obavlja u javno-privatnom partnerstvu.

Na sednici je razmotren i izveštaj o realizaciji programa iz delokruga rada JP „Komunalac“ za poslovanje u 2016. godini, što će se naći i na Skupštini opštine Dimitrovgrad, koja će biti održana 11. septembra.

Takođe, razmotren je i usvojen predlog RTV „Caribrod“ za zaključenje aneksa ugovora o realizaciji projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja.

Na dnevnom redu našlo se i razmatranje pisma o namerama privatnog društva za promet i zastupanje Landver DOO Beograd. U pitanju je predlog pomenute firme da uposli dva radnika u uslužnom centru koji je Opština Dimitrovgrad otvorila pre nekoliko meseci. Firma bi pritom pružala usluge platnog prometa u uslužnom centru, te bi građani na licu mesta mogli da izvrše plaćanje obaveza prema državi ili opštini, da plate taksu za dokument koji potražuju od Opštine, ali i da podignu penzije ili plate. Pregovori sa Landver DOO su u toku, ali će predlog najverovatnije biti usvojen, kaže Mančev.

Jedna od bitnijih tačaka na današnjoj sednici bila je i razmatranje i usvajanje izveštaja Komisije za realizaciju javnog konkursa za finansiranje projekata u oblasti poljoprivrede i prispelim žalbama na konkurs. Konkurs za sufinansiranje u oblasti poljoprivrede je završen, kao i rok za podnošenje žalbi. Komisija je upoznala Opštinsko veće sa svim prispelim žalbama, na koje je veće dalo odgovor, tako da će aplikanti koji su konkurisali, ali su odbijeni, dobiti informaciju o tome da li su njihove žalbe usvojene.

D. Jelenkov

Foto: Aleksandar Todorov Slaviša Milanov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar