Opština Dimitrovgrad i ove godine nagradila najuspešnije učenike

Opština Dimitrovgrad i ove godine je nagradila učenike Osnovne škole „Hristo Botev“ i Gimnazije „Sv. Kirilo i Metodije“ koji su u toku protekle godine postigli zapažene rezultate na okružnim i republičkim takmičenjima iz različitih oblasti – jezika i književnosti, prirodnih i društvenih nauka, kao i sporta.

Novčane nagrade učenicima je uručio predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov. U svom obraćanju prisutnim đacima, roditeljima i nastavnicima Dimitrov je između ostalog istakao da su uspešni učenici koji su svojim postignućima zaslužili nagrade najbolje što naša sredina ima, te da se nada da će se makar deo njih po završenim studijama vratiti u svoj rodni kraj, kako bi učestvovali u njegovom daljem razvoju. Takođe, podsetio je đake da je znanje ono najbitnije što će poneti iz svojih škola, i jedina trajna vrednost koja će im omogućiti da nešto postignu u životu.

„Učite, jer tako ulažete u svoju budućnost“, poručio je Dimitrov.

Nagrade je dobilo ukupno 113 učenika – 82 osnovca i 31 srednjoškolac. Ukupan iznos dodeljenih novčanih sredstava je skoro milion dinara, a u zavisnosti od nivoa takmičenja i osvojenog mesta, učenici su nagrađeni pojedinačnim iznosima od 7.000, 15.000 ili 20.000 dinara.

Kako je najavljeno, iduće sedmice biće dodeljene i nagrade najboljim učenicima škola i razreda.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar