Medijska koalicija i Asocijacija medija: Ministarstvo hitno da objavi sastave komisija za medijske projekte i biografije svih članova i kandidata

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, Lokal Pres, ANEM, NDNV) i Asocijacija Medija traže od Ministarstva kulture i informisanja da, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, hitno objavi sastav komisija za sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa, koje su prošle nedelje počele sa radom, objavljeno je na sajtu Udruženja novinara Srbije.

Prema saznanju Koalicije te komsije većinskim delom nisu sastavljene od predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, već naprotiv, od predstavnika udruženja i koalicija koja ni postojeće zakonske odredbe ne poznaju dobro, i čiji su predstavnici potpisali upravo povučeni nacrt Medijske strategije.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i Asocijacija medija takođe traže od Ministarstva kulture da objavi  sve predloge kandidata za komisije i dostavljene biografije, da bi javnost imala uvid u to ko je predložen, a ko odabran da odlučuje o raspodeli novca poreskih obveznika za sufinasiranje proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Koalicija i Asocijacija medija ističu da u postojećem sastavu komisija najveća i najreprezenativnije novinarska udruženja UNS i NUNS imaju po dva člana, lokalno udruženje Društvo novinara Niša i PROUNS imaju ukupno 7 članova.

Članica koalicije Lokal Pres ima dva, dok Asocijacija Medija, ANEM i NDNV imaju po jednog člana. Pored imena čak 14 članova komisija stoji da su nezavisni medijski eksperti. U komisije su imenovana i tri činovnika državnih organa, što nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i Asocijacija medija zahtevaju od Ministarstva kulture da ne obesmišljava proces projektnog sufinansiranja favorizavanjem nereprezentativnih udruženja, čiji su predstavnici dokazali svoju nestručnost i pristrasnost na mnogim lokalnim konkursima, kao npr u Kikindi, Smederevu, Pančevu i mnogim drugim mestima, dodeljujući javna sredstva raznim fantomskim medijima koji nisu proizveli bilo kakav sadržaj, kao i da javnosti jasno odgovori na pitanje kojim su se kriterijumima vodili prilikom formiranja tih komisija.

Izvor: UNS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar