Dimitrovgrađanka Andrijana Spasov na sajmu modne fotografije “Fotogeneza” u Nišu

U Oficirskom domu u Nišu nedavno je u organizaciji Continuum Development Centra i Milutin Lađević Design-a održan sajam modela i modne fotografije “Fotogeneza”. Ućešće u ovom zanimljivom događaju, koji se po prvi put održava u Nišu, uzela je i Andrijana Spasov iz Dimitrovgrada.

Kao veliki ljubitelj fotografije, Andrijana je svojim radovima upotpunila foto-izložbu koja je bila deo celokupne manifestacije, a sa samog događaja nosi pozitivne utiske. Prema njenim rečima, u pitanju je sajam koji je zainteresovanim fotografima i modelima pružio mogućnost da prate predavanja o modnoj fotografiji i da se upoznaju sa funkcionisanjem modne industrije, a pored izložbe fotografija, prisutni su mogli da pogledaju i modnu reviju.

Neke od Andrijaninih fotografija prethodnih godina mogle su se videti na različitim izložbama, među kojima su godišnja izložba Udruženja likovnih umetnika amatera “Pirgos Art” u Pirotu i izložba “(Ne)briga o kulturnom nasleđu” pirotskog “Muzeja Ponišavlja”, na čijem se prošlogodišnjem foto-konkursu jedan od njenih radova našao i među nagrađenima.

D. Jelenkov

Foto: Andrijana Spasov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar