Savez mesnih zajednica Stare planine: Izuzetan primer ekološke svesti i odlučnosti lokalnog stanovništva

U Temskoj je nakon godinu dana od prvog skupa neformalnog pokreta “Savez mesnih zajednica Stare planine” doneta odluka o njegovom formalizovanju i zvaničnoj registraciji. Pokret je nastao voljom meštana Stare planine da zaštite staroplaninske reke od derivacionih malih hidroelektrana, a iz ove inicijative je vremenom nastao drugi, javnosti poznatiji neformalni pokret “Odbranimo reke Stare planine”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 400.jpg

Ovakav način vaninstitucionalnog povezivanja meštana iz različitih sela ovog dela Srbije pokazuje visok nivo zrelosti lokalnog stanovništva koje je, prepoznajući značaj očuvanja reka i drugih prirodnih resursa odlučilo da preuzme aktivniju ulogu u očuvanju i razvoju staroplaninskih sela.

Selo Temska koje se nalazi na ulazu u Park prirode “Stara planina” ima dugu istoriju aktivnog suprostavljanja meštana uništavanju životne sredine. Dugogodišnji otpor Temštana koji je počeo povodom prevođenja Toplodosle reke u Zavojsko jezero, kao i svojevrsno “oslobađanje” Rudinjske reke, načinili su ovo selo centrom bune protiv MHE u Srbiji. Tim povodom je i Ekološka redakcija RTS-a Radio Beograda i Pokreta gorana Vojvodine dodelila Savezu mesnih zajednica priznanje Zeleni list za 2018. godinu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 401.jpg

Osnivačka skupština “Saveta mesnih zajednica” održana je 15. februara u Temskoj uz učešće više od 60 predstavnika mesnih zajednica, zainteresovanih građana i aktivista u oblasti zaštite životne sredine, a otpočela je minutom ćutanja za sve reke koje su “sahranjene u cevima”. Za predsednika Saveza izabran je Nebojša Ilić iz Temske, pri čemu su u Upravnom odboru Saveza, osim iz Pirota, zastupljeni i predstavnici naselja iz opština Knjaževac (Kalnja, Janja), Dimitrovgrad i Babušnica (Rakita). Okupljene su pozdravili i predstavnici neformalnog pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Panić i Aleksandar Jovanović Ćuta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 402.jpg

Savezu je za sada pristupilo 19 mesnih zajednica sa šireg područja Stare planine, kao i mnogobrojni građani zainteresovani da podrže kako očuvanje prirodnih resursa, tako i održivi ekonomski razvoj ovih planinskih sela kojima preti demografsko pražnjenje.

Sergej Ivanov

Foto: Sergej Ivanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar