a

VIDEO: Predrag Manov i „Njegov narod“

U Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu grupa „My people“ održala je 23. aprila koncert. Sala nije bila prepuna, ali je je zato kvalitet muzike i onoga što su prikazali neponovljiv.

„My people“ (Moj narod) radi još od 2011. i među njima je i Predrag Peđa Manov, gitarista poreklom iz Dimitrovgrada. Sviraju svoje stvari, čije je polazište muzika Balkana, a krajnja forma džez ili kako se u poslednje vreme govori etno-džez, čime su na neki način deo talasa World Music.

Međutim zrelost i orignalnost s kojom izvode ono što su zamislili izdavaja ih iz svega i čini ih specifičnim intrperatorima svoje muzike „Mog naroda“, jer razlomljeni ritmovi Bugarske i Makedonije, harmonija autentične Grčke ili sevdaha Turske i Bosne iz njihovih instrumenata ne retko postaje muzika ambijenta i deskripcije, gde se čuje žamor pijace i čaršije, atmosfera prirode ili poj ptica, a emocije i mašta nesvesno počinju da rade uz njih.

This image has an empty alt attribute; its file name is 538-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 539-1024x575.jpg

Članovi grupe su svesni da su krenuli „putem kojim se ređe ide“ i da se ne mogu nadati širokoj popularnosti, ali i isto tako da je ono što rade originalno, njihovo i iskreno i da su i oni koji dolaze na njihove nastupe jednako iskreni, radoznali i spremni na eksperiment kao i „My people“.

Grupu „My people“ ( Moj narod) čine: Goran Milošević – perkusije i vokal, Miloš Jakovljević – kaval, Aleksandar Jovanović Šljuka – akustični klavir i klavijature, Dragan Ivanović – električni bas i kontrabas i Predrag Manov – akustična i električna gitara, buzuki.

This image has an empty alt attribute; its file name is 540-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 541-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 542-1024x575.jpg

Reč je profesionalnim muzičarima visokog kvaliteta među kojima je i Predrag Peđa Manov, koji iako rođen u Beogradu svoj Caribrod i caribrodsko poreklo rado i uvek nosi sa sobom. Uostalom u Caribrodu je počeo da svira gitaru, odatle su mu roditelji, rođaci i mnogi prijatelji, tu je progovorio šopski, kojim se i dalje najrađe služi i tu je naučio da je skromnost velika vrlina.

This image has an empty alt attribute; its file name is 543-1024x683.jpg

Zato nerado priča o sebi, o svojim počecima i studijama u Beogradu, džez akademiji u Kanadi, nastupima po arenama SAD i Kanade, saradnji sa vrhunskim našim i svetskim muzičarima i 2010. povratku u Beograd, gde o njemu više od njega samog govore njegove kolege muzičari, a pogotovo ga hvale „ resorne“ kolege – gitaristi. Na koncertu Predrag Manov je svirao i buzuki.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić

Snimatelj: Petar Aleksić

Montaža: Mikica Kostov

Odgovorni urednik: Petar Videnov

Produkcija: Internet Portal FAR

april 2019.

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar