„Folklor i tradicija susednih zemalja“ 3. marta u Nišu

U subotu, 3. marta, u maloj sali Niškog kulturnog centra sa početkom u 12:00 časova biće održana manifestacija pod nazivom „Folklor i tradicija susednih zemalja“. Manifestaciju organizuje Zavičajno udruženje građana „Caribrod“ iz Niša, dok su suorganizatori Udruženje „Balkan“ i Asocijacija udruženja pripadnika bugarske nacionalne manjine, takođe iz Niša.

Na otvaranju manifestacije pozdravnu reč prisutnima uputiće generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev i predsednik ZU „Caribrod“ Ljuben Aleksov, a uvodno izlaganje održaće Nikolaj Kolev, opunomoćeni ministar Generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu.

Posetioci će moći da pogledaju koncert folklornih ansambala iz Srbije i Bugarske, u okviru tradicionalne folklorne manifestacije „Buđenje sa kolom“, koja se održava upravo 3. marta, na Nacionalni praznik Bugarske. Folklor i tradiciju dveju susednih zemalja predstaviće članovi Sofijske folklorne akademije „Nastja“, KUD „Abrašević“ iz Niša i KUD „Branislav Nušić“ iz Vladičinog Hana. Program će biti završen zajedničkim kolom, u koje se mogu uključiti svi zainteresovani.

Manifestacija se održava u okviru projekta „Kulturni centar Caribrod: širenje mreže kulturnih, informacionih i literarnih aktivnosti u Srbiji“, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova R. Bugarske i Generalnim konzulatom R. Bugarske u Nišu.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar