VIDEO: Susret ministara Zorane Mihajlović i Rosena Željazkova u Dimitrovgradu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović susrela se danas u Dimitrovgradu sa Rosenom Željazkovim, bugarskim ministrom transporta, informacionih tehnologija i komunikacija. Sastanku su, između ostalih, prisustvovali Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske u Beogradu i Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad u svojstvu domaćina.

This image has an empty alt attribute; its file name is 448-1024x683.jpg

Dimitrov je u izjavi za medije istakao da su sastanci ovakvog tipa izuzetno značajni za multinacionalnu sredinu kao što je Dimitrovgrad i da oni mogu da donesu samo dobrobit meštanima ove pogranične opštine.

„Imao sam priliku da se upoznam sa nekoliko važnih projekata koji su planirani od strane Bugarske i Srbije. Srbija praktično završava Koridor 10, dok će sa bugarske strane to biti za 2 do 3 godine. To će omogućiti i našim meštanima da lakše putuju i stignu do Bugarske ali omogućiće i građanima Sofije i okolnih mesta da lakše dođu u Dimitrovgrad jer su oni naši najznačajniji turisti“ – rekao je, između ostalog, čelni čovek Dimitrovgrada.

This image has an empty alt attribute; its file name is 449-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 450-1024x683.jpg

Bugarski ministar transporta Rosen Žaljazkov je naglasio da je za njega velika čast što je sa svojom delegacijom prisustvovao sastanku i što je na njemu bilo reči o zajedničkim temama koje se odnose na saobraćajnu infrastrukturu.

„Naši srpski prijatelji su uradili veliki posao na Koridoru 10, dok mi imamo ambiciju da do kraja 2021. godine završimo deonicu od Slivnice preko Dragomana do granice sa Srbijom. Govorili smo o temama koje se tiču putne infrastrukture i transporta putnika u železničkom i drumskom saobraćaju i utvrdili smo da nemamo nerazrešenih pitanja u ovim oblastima“ – kazao je Željazkov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 451-1024x683.jpg

Bugarski ambasador u Beogradu Radko Vlajkov je pred novinarima rekao da je današnji sastanak jedan od onih momenata koji dokazuju koliko su odnosi između Srbije i Bugarske aktivni, dobri i pragmatični.

„Tokom razgovora sam imao priliku da se uverim u zajednički jezik dvoje ministara, a to je jezik povezanosti i jezik da se radi u interesu građana dveju zemalja. Imajuću u vidu ovaj letnji period kada su velike gužve na graničnim prelazima sa obe strane granice, iskoristili smo momenat da razgovaramo i o tome, a ujedno i da nađemo najbolje moguće rešenje kako bi rešili i taj problem“ – istakao je Vlajkov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 452-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 453-1024x683.jpg

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je naglasila da je Dimitrovgrad najbolje mesto gde je mogao da se održi današnji sastanak, a ujedno i najbolje mesto sa kojeg je mogla da se pošalje poruka o dobroj saradnji Srbije i Bugarske.

„Naša saradnja nije samo u sporazumima, ugovorima i deklaracijama, nego je pre svega prijateljska, dobra ekonomska i zajednička infrastrukturna. Mi nemamo otvorena pitanja u odnosima dva ministarstva. Zajedničkim snagama ćemo se truditi da gužve na granicama u narednim godinama svedemo na minimum jer je to u interesu naše dve države. Ono što nas jako raduje, to je i da se sa bugarske strane užurbano radi na autoputu do srpske granice. Razgovarali smo i o železničkom saobraćaju i tom prilikom sam informisala svog bugarskog kolegu o velikom projektu rekonstrukcije elektrifikacije obilazne pruge oko Niša, što je od velikog značaja i za ovaj kraj. Verujem da ćemo do kraja godine održati još jedan sastanak na kojem ćemo razgovarati o temama značajnim za obe strane“ – istakla je potpredsednica Vlade.

This image has an empty alt attribute; its file name is 454-1024x683.jpeg

U okviru posete Dimitrovgradu dvoje ministra je obišlo kosinu Gradinje i položilo vence na pametnik Vasila Levskog u centru grada.

U video zapisu pogledajte detaljne izjave Vladice Dimitrova, Rosena Željazkova, Radka Vlajkova i Zorane Mihajlović, kao i odgovore na novinarska pitanja.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Mikica Kostov
Foto: mtitc.government.bg / Saša Radivoev
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
jul 2019

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar