VIDEO: Ambasador Vlajkov uručio medicinsku opremu zdravstvenim ustanovama u mestima u kojima žive pripadnici bugarska manjine u Srbiji

Ambasador Republike Bugarske u Beogradu Radko Vlaikov posetio je danas Dom zdravlja u Dimitrovgradu, gde je u ime Vlade Republike Bugarske predao 132 kompleta medicinske zaštitne odeće za višekratnu upotrebu. Medicinska oprema namenjena je zdravstvenim ustanovama u mestima u kojima preovladavaju pripadnici bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 44-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 45-1-1024x683.jpg

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov je zahvalio bugarskom ambasadoru, koji je u ime Vlade Bugarske predao, kako je rekao, jednu veoma dragocenu donaciju. Prema rečima Dimitrova, dimitrovgradski Dom zdravlja je dobio 25 zaštitnih uniformi, koje će medicinsko osoblje ove ustanove koristiti za sve vreme trajanja epidemije. On je ujedno izrazio nadu da će Ambasada Republike Bugarske u Beogradu i Opština Dimitrovgrad uskoro nastaviti realizaciju započetih investicionih projekata.

This image has an empty alt attribute; its file name is 46-1-1024x683.jpg

Bugarski ambasador u Srbiji Radko Vlaikov rekao je za lokalne medije da pandemija koronavirusa predstavlja težak trenutak za celokupnu svetsku civilizaciju i dodao da su medicinski radnici najviše ugroženi zato što se nalaze na prvoj borbenoj liniji i rizikuju svoje živote kako bi spasili druge. Zbog toga je, kako kaže Vlajkov, veoma bitno da se o njima brine i da im se pruži podrška.

This image has an empty alt attribute; its file name is 47-1-1024x683.jpg

Vlajkov je rekao da je zaštitna medicinska oprema namenjena lekarima i medicinskom osoblju u domovima zdravlja u Dimitrovgradu i Bosilegradu, bolnicama u Pirotu i Surdulici i ambulanti u selu Zvonci. Vlajkov je istakao da je ideja o donaciji medicinske opreme sredinama u kojima živi bugarsko stanovništvo potekla od ministarke spoljnih poslova Bugarske Ekatarine Zaharieve, On je, takođe, izrazio veliku zahvalnost bugarskom Ministarstvu odbrane i ministru Karakačanovu na proizvodnji ove zaštitne odeće, koja je prema njegovim rečima, izrađena prema najvišim svetskim standardima i dostavlja se u svim zamljama, članicama Evropske unije.

Ambasador je apelovao na sve građane da striktno poštuju naredbe i mere Vlade Republike Srbije i dodao da se samo disciplinom i solidarnošću može boriti protiv nevidljivog neprijatelja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 48-1-1024x683.jpg

Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga je istakla da je lako biti prijatelj u mirnim vremenima, dok se pravi prijatelj prepoznaje u teškim trenucima, kao što je globalna pandemija koronavirusa. Pravi primer prijateljstva, prema njenim rečima, su Vlada Bugarske i ambasada ove zamlje u Srbiji, koji su, kako kaže, izašli u susret zdravstvenim ustanovama i rešili da pomognu medicinskim radnicima da lakše obavljaju svoj posao i da svoje živote ne dovedu u opasnost.

This image has an empty alt attribute; its file name is 49-1-1024x683.jpg

Zahvalnost na uručenoj donaciji izrazili su i Robert Petrov, direktor Doma zdravlja u Dimitrovgradu, Aleksandra Tašić Ivanov iz Zdravstvenog centra Surdulica, Anita Radaković iz Doma zdravlja u Babušnici i Goran Petrović, direktor Opšte bolnice u Pirotu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 50-1-1024x683.jpg

Događaju su prisustvovali Julian Kitipov i Sergej Andreev iz bugarske ambasade u Beogradu, kao i Ilija Bondžolov i Petar Danov iz Generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu.

Pogledajte detalje sa uručenja zaštitne medicinske opreme.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
maj 2020

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar