Preduzete sve mere za sprečavanje afričke svinjske kuge u Srbiji

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da su rezultati analiza referentne laboratorije iz Madrida potvrdili da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja u okolini Mladenovca i da su nadležne službe preduzele sve preventivne mere za sprečavanje širenja tog virusa,

Na zvaničnom sajtu resornog ministarstva i Vlade Srbije objavljeno je saopštenje u kome stoji da je posle dve godine, koliko je Srbija uspešno odolevala snažnom udaru afričke kuge svinja u svetu i našem regionu, ova bolest potvrđena u tri sela u okolini Mladenovca, a juče je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

U saopštenju je naglašeno da virus afričke kuge svinja, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio za RTS da je za sada zaraza registrovana na malom prostoru i da nema epidemije. On kaže da su mere preduzete kao da je najgori scenario u pitanju, na terenu su obilazili kontaktna dvorišta gde su nad sumnjivim životinjama izvršili eutanaziju.

“Naučni institut za veterinarstvo iz Beograda utvrdio je žarište u selu Rabrovac, te su na osnovu toga pre 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mere kako ne bi došlo do širenja zaraze. Obavljena je eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa, a država je nadoknadila štetu vlasnicima, što će činiti i dalje u slučaju eventualnog širenja zaraze. Zabranjeno je držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze, a pripremljena su i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, kao i obaveštenja na graničnim prelazima. Svaki slučaj ili sumnju na pojavu virusa afričke kuge svinja, treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru.Mera zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije je privremenog karaktera, a zemlje takvu odluku donose automatski kada postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje” – piše u saopštenju.

Ministar Nedimović je juče potpisao naredbu o uvođenju principa regionalizacije u Srbiji, što znači da samo iz područja koje je zaraženo nema trgovine svinjama i svinjskim mesom, a sva ostala područja gde nema virusa su slobodna za trgovinu. Nakon monitoringa, koji će trajati približno 40 dana, Srbija će moći nesmetano da izvozi na prostor EU i u druge države, a u skladu sa instrukcijama Svetske organizacije za zdravlje životinja, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

P. Videnov (izvor: Vlada Srbije / RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar