Afrička svinjska kuga se širi Bugarskom

Bugarska agencija za bezbednost hrane objavila je informaciju o novom žarištu afričke svinjske kuge. Ovo virusno oboljenje potvrđeno je 2. avgusta ove godine kod svinja na farmi sa preko 8.000 grla u okolini Silistre, na severoistoku Bugarske. Pre toga, Nacionalna referentna laboratorija sofijskog naučno-istraživačkog veterinarskog instituta utvrdila je prisustvo afričke svinjske kuge kod domaćih i divljih svinja na području okruga koji graniče sa Srbijom, Sofijski i Vidinski okrug, ali i u okolini gradova Ruse, Pleven, Burgas, Vraca, Trgovište, Veliko Trnovo, i Montana. Do ovog trenutka je u tim okruzima potvrđeno ukupno 30 žarišta ovog oboljenja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 97-1024x683.jpg Lokacije registrovanih slučajeva afričke svinjske kuge kod domaćih i divljih svinja u Bugarskoj

Tokom protekle tri nedelje, prema pisanju nekih medija, u Bugarskoj je ubijeno više od 130.000 svinja, a ministarstva poljoprivrede i odbrane R.Bugarske su se dogovorila da se u suzbijanje širenja afričke svinjske kuge uključe i armija i žandarmerija.

S obzirom da divlje svinje igraju važnu ulogu u širenju ovog virusa, bugarski ministar poljoprivrede Desislava Taneva je odlučila da se lovcima isplaćuje po 150 leva (9.000 dinara) za svaku odstreljenu divlju svinju u prečniku od 20 km od registrovanog ognjišta zaraze. Istovremeno, razmatra se i mogućnost da se zaštite velike komercijalne svinjarske farme tako što će u prečniku od 20 km oko njih biti zabranjeno držanje svinja na gazdinstvima koja nemaju odgovarajuće biosigurnosne zaštitne mere.

Skorašnja pojava afričke svinjske kuge u okolini Silistre, bila je povod za izjavu bugarskog premijera Bojka Borisova koji je rumunske turiste doveo u vezu sa širenjem ovog virusa u Bugarskoj. Nakon toga, usledila je i reakcija rumunskog ministarstva spoljnih poslova koje je tu izjavu ocenilo kao „razočaravujuću s obzirom na doprinos rumunskih turista bugarskom bruto nacionalnom dohotku“.

Raširenost afričke svinjske kuge u susednoj Rumuniji je još alarmantnija. Tokom jula ove godine, najveći broj novih žarišta u Evropi zabeležen je upravo u toj zemlji, skoro 300 slučajeva na malim gazdinstvima i velikim komercijalnim farmama.

Afrička svinjska kuga, iako na samom pragu, još uvek nije registrovana kod domaćih, ili divljih svinja na području Srbije. Na internet prezentaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavljena su uputstva za vlasnike svinja, lovce, kao i veterinare, a isto Ministarstvo je 1. februara ove godine donelo Naredbu o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti Afričke kuge svinja. Ovim merama zabranjen je uvoz svinja i svinjskog mesa iz država u kojima je prisutna Afrička svinjska kuga, a pooštrene su i kontrole na carini i preporučene mere zaštite na farmama i u lovištima.

Ovo oboljenje se kod svinja može prepoznati po znacima koji nalikuju svinjskoj kugi. Najčešće se manifestuje visokom smrtnošću posle kratke faze sa povišenom temperaturom. Svinje postaju depresivne, prestaju da jedu i grupišu se, a u brzom toku bolesti mogu uginuti pre pojave kliničkih simptoma bolesti. Životinje koje prežive više od jednog dana teško dišu, teško se kreću i teturaju, javlјa se crvenilo kože, naročitou području stomaka i nogama. Bolest se javlјa kod svinja svih starosnih kategorija. Klinički simptomi javlјaju se u proseku 5-15 dana nakon infekcije virusom, a karakteriše je izuzetno zarazni karakter. Iako se ulažu velika finansijska sredstva u pronalazak vakcine protiv svinjske kuge, ne postoji registrovana vakcina (za razliku od svinjske kuge za koju se sprovodi program vakcinacije). Od ovog oboljenja ne oboljevaju ljudi, kao ni druge vrste osim domaće i divlje svinje za koju se smatra da je jedan od glavnih faktora prenošenja. Prenosi se direktnim kontaktom, ili preko zaražene hrane (kobasice ili drugo termički neobrađeno svinjsko meso od životinja koje su bile zaražene), vozilima, odećom, kao i određenim vrstama krpelja. Virus je raltivno postojan na niskim temperaturama tako da može i do tri meseca da se održi u zamrznutom mesu.

Afrička svinjska kuga je endemski prisutna na području Afrike, u Evropi je prvi put zvanično zabeležna 1960. godine, a iskorenjivanje ovog virusnog oboljenja na području Evrope je trajalo sve do 1995. godine (Španija), pri čemu je afrička svinjska kuga opstala jedino na ostrvu Sardinija. Danas je zabeležena, osim u državama koje nas okružuju (Rumunija, Bugarska, Mađarska), i u Ukraijini, Estoniji, Litvaniji, Letoniji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Belgiji.

Sergej Ivanov

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar