Počela sa radom letnja škola arhitekture

Prvog radnog dana ove sedmice u opštini Čelopeč, R. Bugarska počela je sa radom peta po redu letnja škola arhitekture, koja će trajati do 26. avgusta. Polaznici škole su studenti sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu i Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju iz Sofije.

Školu arhitekture je otvorila Gordana Rančev, predsednica Centra za prostorni održivi razvoj „BalkanARHitrav“ iz Dimitrovgrada, koja je tom prilikom kazala da je višegodišnja saradnja dva univerziteta učinila ovaj projekat značajnim na međunarodnom nivou, kao i da je on ispunio sva očekivanja kroz zajednički trud i zalaganje profesora i studenata sa oba univerziteta i “BalkanARHitrav” tima.

This image has an empty alt attribute; its file name is 292-1024x683.jpg

U ime domaćina, srdačnu dobrodošlicu studentima poželeo je Aleksei Kesiakov, predsednik opštine Čelopeč. On je tom prilikom izrazio nadu da će predlozi projekata koji nastanu u školi značajno smanjiti odliv stanovništva i privući mlade i školovane ljude da žive i rade u novonastalim uslovima poslovanja, nakon zatvaranja glavne privredne grane u opštini Čelopeč, rudnika zlata.

Studente iz Srbije i Bugarske je pozdravio i Svetomir Tonev, glavni arhitekta opštine Čelopeč. On je njima prezentovao projektni zadatak i detaljnije im približio pilot projekat Evropske unije – „Start-up selo“ za razvoj malih sredina i opština.

Organizator ovogodišnje letnje škole arhitekture je mreža udruženja „BalkanARHitrav“ iz Dimitrovgrada i Sofije.

A. Todorov

Foto: Fejsbuk stranica BalkanARHitrav

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar