Ministarstvo prosvete: Preduzeti sve mere za iskorenjivanje vršnjačkog nasilja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, uputilo je svim predškolskim i školskim ustanovama dopis sa smernicama za sprečavanje diskriminacije i zaštitu od svih oblika nasilja u celokupnom sistemu i na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja.

Kako navode u obaveštenju, reč je o čitavom nizu usvojenih sistemskih zakona, podzakonskih akata, kao i javnih politika koji na neposredan ili posredan način utiču na sprečavanje diskriminacije.

Osnove na kojima se zasniva koncept obrazovanja su inkluzivni principi koji obezbeđuju pravo na obrazovanje za svu decu i učenike.

Iz Ministarstva naglašavaju da sve ustanove obrazovanja i vaspitanja imaju obavezu da za sve učenike osiguraju obrazovanje i podsticajno i bezbedno okruženje, kao i da sprovode aktivnosti na razvijanju nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju.

Istaknuto je i da su direktori ustanova u obavezi da za treći nivo nasilja podnesu prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obaveste Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata.

This image has an empty alt attribute; its file name is 317-1024x683.jpg

“Ako postoji sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu”, objašnjeno je u saopštenju.

Pored škole, koja ima obavezu da prijavi svako nasilje, postoji potreba da se uključi i porodica kao stub društva i na taj način zajedno možemo učiniti mnogo za decu i njihovu budućnost, izjavio je ministar Mladen Šarčević.

T. Petrov (izvor: srbija.gov.rs)

Foto: srbija.gov.rs / pixabay.com

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar