a

Ministarstvo prosvete: Preduzeti sve mere za iskorenjivanje vršnjačkog nasilja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, uputilo je svim predškolskim i školskim ustanovama dopis sa smernicama za sprečavanje diskriminacije i zaštitu od svih oblika nasilja u celokupnom sistemu i na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja.

Kako navode u obaveštenju, reč je o čitavom nizu usvojenih sistemskih zakona, podzakonskih akata, kao i javnih politika koji na neposredan ili posredan način utiču na sprečavanje diskriminacije.

Osnove na kojima se zasniva koncept obrazovanja su inkluzivni principi koji obezbeđuju pravo na obrazovanje za svu decu i učenike.

Iz Ministarstva naglašavaju da sve ustanove obrazovanja i vaspitanja imaju obavezu da za sve učenike osiguraju obrazovanje i podsticajno i bezbedno okruženje, kao i da sprovode aktivnosti na razvijanju nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju.

Istaknuto je i da su direktori ustanova u obavezi da za treći nivo nasilja podnesu prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obaveste Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata.

This image has an empty alt attribute; its file name is 317-1024x683.jpg

“Ako postoji sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu”, objašnjeno je u saopštenju.

Pored škole, koja ima obavezu da prijavi svako nasilje, postoji potreba da se uključi i porodica kao stub društva i na taj način zajedno možemo učiniti mnogo za decu i njihovu budućnost, izjavio je ministar Mladen Šarčević.

T. Petrov (izvor: srbija.gov.rs)

Foto: srbija.gov.rs / pixabay.com

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar