Polemike u javnosti: “Srbska čast” u romskom naselju u Nišu spasila zlostavljanog konja ili na opasan način prekršila ustav

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Nišu najavilo je da će u toku naredne sedmice odlučiti da li će protiv članova „Srbske časti“ pokrenuti postupak zbog oduzimanja konja, kojeg je zlostavljao maloletni mladić i načina na koji su to uradili. Snimci zlostavljanja životinje, a potom dolaska članova “Srbske časti” u niško naselje “Crvena zvezda”, sa većinskim stanovništvom romske nacionalnosti, kako bi pronašli i “prevaspitali” maloletnog mladića, prethodno su podelili javnost.

Čelnici pojedinih organizacija za zaštitu životinja, kao što je Udruženje “Pit”, kao i romskih organizacija, poput Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine ili YUROM centra, ocenili su da u postupanju “Srbske časti” nema ničeg spornog, pošto je, kako su naveli, zlostavljanom konju pružena veterinarska pomoć i on će biti vraćen vlasniku, a prema mladiću ili bilo kom stanovniku naselja nije bilo nasilja. Predstavnici pojedinih institucija, političkih stranaka i nevladinih organizacija, međutim, kategorični su u oceni da “uzimanje zakona u svoje ruke” predstavlja društveno opasno ponašanje koje ne bi smelo da postane praksa.

“Srbska čast” maloletnom mladiću koji je zlostavljao životinju: Izvini se u kameru, a konj će biti oduzet za primer svima

“Slučaj” je otvoren krajem prošle sedmice objavljivanjem snimka zlostavljanja konja od strane sedamnaestogodišnjeg mladića, koji je objavilo Udruženje “Levijatan”, a snimak potom “obišao” društvene mreže. Usledio je potom klip na kojem se vidi ulazak nekoliko pripadnika “Srbske časti”, na čelu sa njenim osnivačem Bojanom Stojkovićem, u naselje “Crvena Zvezda”, pronalaženje mladića koji je tukao konja, razgovor u kojem je zahtevano da se on javno izvini, te oduzimanje životinje “za primer svima koji prema njima tako postupaju”.

– Znači, sada će biti oduzet konj i celo naselje će na tvom primeru da nauči da više ne može niko da maltretira nijedan život, pogotovu što ta životnja ne može da progovori nijednu reč. Ona da je mogla da ti kaže: “Za*ebi da me udaraš”, ti je ne bi udarao, ali nije mogla i ti si nastavio da je udaraš. Ovo je zadnja opomena da ovakva sr*nja praviš, jer veći si mangup kada zaštitiš slabije od sebe nego da maltretiraš. Ti si mlad, imaš 17 godina, i sada će na tvom primeru tvoj ceo kraj će da ispašta. Ako budete dobri biće sve okej, ako ne budete dobri i ako se ne edukujete kako treba, svaki konj i svaka životinja biće oduzeta za primer – rekao je Stojković mladiću.

On je dodao da mladić koji je zlostavljao konja, kao i svi ostali, treba da “poštuju te životinje koje njih poštuju i daju im hleb”, da im daju vodu, nahrane ih i pomognu im, a ne da ih biju. Zatražio je od mladića da se “u kameru” izvini i da kaže da mu je žao.

-Meni je stvarno žao, iskreno se kajem, neće da se ponovi…- rekao je mladić.
“Srbska čast” je potom na svom fejsbuk profilu objavila da je “petočasovna akcija urodila plodom – konj je oduzet i spašen od daljeg zlostavljanja”. Najavila je da će “uskoro” u tom naselju da se održi “edukacija stanovništva o tome kako treba da se ponašaju prema svakoj životinji”. Zahvalila se organizacijama koje su pomogle u spašavanju konja, među kojima su “Pit” i “Zoo Planet”.

Tužilaštvo, Poverenik, nevladine organizacije: Desničarske organizacije ne smeju da rade posao države i uzimaju pravdu u svoje ruke

Usledila su kritička reagovanja različitih institucija i organizacija, a osude su se kretale od konstatacija da niko nema pravo da na ovaj način “radi posao” nadležnih službi do ocena da je “Srbska čast”, kako su klazali, prekršila Ustav i postupila “fašistički”.

– Naš stav je da se radi o opasnom ponašanju u osetljivoj zoni stanovništva, koji samo srećom nije imao posledice u vidu manjih ili većih incidenata – rekao je osnovni javni tužilac u Nišu Saša Đokić, dodajući da “ovaj predmet prate i Više javno tužilaštvo i Republičko javno tužilaštvo”.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Stanković je kazala da je zakonom zabranjeno da bilo ko bije životinje, ali da je “apsolutno nedopustivo da bilo ko sem države uzima pravdu u svoje ruke, jer se zna ko je prema Zakonu o dobrobiti životinja nadležan za ovakve slučajeve”.

Sličnu ocenu izneo je i predsednik niškog Odbora za ljudska prava Dragan Đorđević, koji je kazao da je “veoma opasno da nevladine organizacije, umesto institucija, uzimaju pravdu ‘u svoje ruke’”. On je kazao da ne bi trebalo da se događa da bilo ko sebi daje za pravo da na ovakav način radi ono što je nadležnost institucija.

– Ukoliko ovo prođe bez reakcije nadležnih, ovakvi incidenti bi mogli da postanu praksa – rekao je Đorđević.

Niške demokrate su ocenile da je “ponašanje ove desničarske organizacije brutalno kršenje Ustava Srbije”.

– U Srbiji jedino institucije mogu da na osnovu sudskih presuda oduzimaju imovinu građana. Ono što smo upozoravali se dešava, da se podstiču desničarske organizacije da prevaspitavaju ljude i ugrožavaju ljudske živote – naveli su u Gradskom odboru DS.

Oni su zahtevali od nadležnih državnih organa, ali i međunarodnih organizacija da hitno reaguju i “spreče divljanje desničarskih paramilicija jer je po sredi zastrašivanje i diskriminacija svih Roma u Srbiji”. Za ovakvo ponašanje „Srbske časti“ okrivili su aktuelnu vlast koja, kako su kazali, nakon rušenja u Savamali, paljenja kuća i automobila novinara, napada istih paramilicija na novinare, nastavlja da podstiče i toleriše nezakonite postupke desničarskih organizacija.

Građanski front je upitao nadležne organe s kojim pravom grupe, koje sebe predstavljaju kao zaštitnike životinja, „Levijatan“ i „Srbska čast“, uzimaju zakon u svoje ruke i zastrašuju građane Niša, kao i zašto se o tome ne oglašavaju nadležni organi i gradska vlast.

– Da li nedostatak reakcije nadležnih organa znači da je režim prepustio ingerencije države ekstremno desničarskim parapolicijskim organizacijama? Podsećamo da je bezbednosna situacija u Nišu već dve godine ozbiljno ugrožena, da ogroman broj slučajeva paljenja automobila gradskih i policijskih zvaničnika još uvek nije objašnjen, niti rešen, kao i da je u ovom gradu pre svega tri meseca zbog nošenja antifašističkih obeležja izboden Uroš Janjić- navodi se u njihovom saopštenju.

Građanski front je dodao da je nedopustivo da se građani Niša u sopstvenom gradu osećaju „nebezbedno”, a da “fašističko i rasističko nasilje, kao i ostali vidovi nasilničkog ponašanja i ugrožavanja javne bezbednosti ostaju nekažnjeni“.

Romske organizacije: “Srbska čast” nam godinama pomaže, a konj je dat dobrovoljno i biće vraćen vlasniku

Međutim, Nikolina Vidergar, iz organizaciju za zaštitu životinja “Pit”, koja je učestvovala u akciji odvođenja konja u “Crvenoj zvezdi”, kategorički je negirala da je životinja nasilno oduzeta.

– Videli smo snimak pokreta “Levijatan” koji nas je emotivno potresao. Pošto je reč o naselju u kojem Stojković (iz Srbske časti, p.a.) odrastao, rekla sam mu da odemo da pružimo veterinarsku pomoć. Najavili smo se. Vlasnik nas je lepo ugostio, pogledao snimak i video kako je njegov maloletni bratanac, koji je bio u društvu sa njegovim sinom, zlostavljao konja. I sam vlasnik konja ih je kritikovao, ali je zahtevao da ne zovemo policiju – rekla je Vidergar.

Ona je dodala da u romskom naselju niko ne može da “izigrava šerifa”. To su mnogi probali, ali ne ide, kazala je.

– Kod njih ne ulazi ni policija, ni veterinarska inspekcija. Policija se ne bavi zlostavljanjem životinja po romskim naseljima, a nadležna inspekcija zbog tog problema ne ulazi ni u jedno romsko naselje u Nišu. Imali smo sreću da su oni imali poštovanje za Bojana (Stojkovića), da su ga znali i da su prema nama postupili na takav način. Ako Bojan nekog poštuje, to su Romi, a oni ga podržavaju u tome što radi – rekla je Videkar.

Direktor “Yurom” centra Osman Balić je ocenio da u ovom slučaju nije bilo zlostavljanja, jer su se članovi “ Srbske časti” sa maloletnim mladićem dogovorili da im on dobrovoljno da konja.

– U njihovom postupku nema ničeg desničarskog, levičarskog ili političkog. Nije dobro da se odmah u javnosti daju kvalifikacije kao što su “fašizam”, “diskriminacija” i “zlostavljanje”. Svako iz toga može da izvlači zaključak onako kako mu odgovara, ali taj sukob ne treba odmah stavljati u kontekst Romi protiv Srba – rekao je Balić.

On je dodao da se već dešavalo da na niškim ulicama konji u zapregama padnu i uginu od iznemoglosti i da je “dobro da romska zajednica shvati da mora mnogo humanije da postupa sa životinjama”.

Svetislav Jovanović iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine je kazao da je ideja “Srbske časti” bila da uzme konja kako bi on bio čipovan, nahranjen i vraćen, ali da su navodno “neka” romska udruženja prijavila maloletnika da muči životinju. Prema njegovim rečima, Stojković je samo hteo da pomogne da konj ne bude oduzet od vlasnika zbog zlostavljanja.

– Srbska čast nije fašistička organizacija, Bojan je naš brat, neko koga znamo 20 godina, i ko nam mnogo pomaže. Niko nije nasilno upao u romsko naselje, a Bojanova ideja je bila da dođe, da se konj odvede i sredi u “Zoo Planetu”, pa da se vrati, a da dečka edukuju, i da on ne dobije krivičnu prijavu – rekao je Jovanović, koji je inače šef Okružne kancelarije Nacionalnog saveta u Nišu.

On je dodao da je, međutim, “sve to ispalo kontradiktorno”, a da je protiv maloletnog mladića “podneta krivična prijava”.

– Videćemo šta možemo da uradimo svi zajedno, i kao romska zajednica, da on ne dobije krivičnu prijavu – rekao je.

Tužilaštvo će sledeće sedmice odlučiti da li će i protiv koga pokrenuti postupak, a konj se oporavlja

U niškom OJT su kazali da je stigao izveštaj Policijske uprave u Nišu, sa detaljnim izjavama svih aktera događaja. U toku sledeće sedmice, a nakon analiziranja izveštaja doneće se odluka da li će i protiv koga biti pokrenut krivični ili prekršajni postupak.

– Za sada jedino možemo da kažemo da da je dobijeni izveštaj opširan i sa izjavama svih učesnika i očevidaca događaja, a da ćemo mi preduzeti sve radi utvrđivanja činjeničnog stanja. Takođe, po našem nalogu, “zaštitnik životinja” je upozoren da će u slučaju ponavljanja istih radnji biti priveden – rekao je osnovni javni tužilac Đokić.

Prema dostupnim podacima, pripadnici niške Policijske uprave uzeli su izjave od maloletnog mladića i njegovog strica koji je vlasnik konja, kao i od tri osobe iz organizacije “Srbska čast” koje su došle u njihovu kuću i uzeli životinju. Policija je razgovarala sa još tri osobe iz organizacije za zaštitu životinja, koje su sa pripadnicima “Srbske časti” došle u kuću u kojoj živi maloletnik.

Dušan Stojanović iz “Zoo Planeta” je kazao da da je veterinarska inspekcija u prostorijama tog udruženja pregledala zbrinutog konja i utvrđivala okolnosti celog slučaja. Ova inspekcija je nadležna da po službenoj dužnosti podnese prijavu protiv osoba koje zlostavljaju životinje, kazao je.

Stojanović je dodao da konj ima rane od udaraca, da je istraumiran i izgladneo, ali da se oporavlja. U najskorije vreme trebalo bi da bude vraćen vlasniku.

ŠTA JE “SRBSKA ČAST”?

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), “Srbska čast” je udruženje osnovano 2014. godine u Nišu.

U njihovom statutu navedeno je da za cilj imaju podsticanje mladih za “aktivno učešće u društvenom životu”, promociju evropskih vrednosti, unapređenje aktivnosti i promocije Kancelarije za mlade, i slično. Na njihovom feksbuk profilu zagovara se patriotizam i zaštita srpskih interesa, promoviše pravoslavlje i podržavaju humanitarne aktivnosti.

Britanski “Gardijan” je prošle godine, pozivajući se na bosanske medije, pisao o “Srbskoj časti” kao paravojnoj formaciji bivšeg predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, dok je sarajevski “Žurnal” otišao korak dalje i naveo da su “članovi organizacije, regrutovani u srpskom podzemlju, obučeni u Srpsko- ruskom humanitarnom centru u Nišu”.

Kabinet predsednika Republike Srpske odbacio je ove tvrdnje, a izveštavanje “Gardijana” okarakterisao kao “opasno”. Rusko- srpski humanitarni centar takođe je demantovao ovakve navode.

Zorica Miladinović

Foto ilustracija: Žiža Kostić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar