VIDEO: Noć Brene (Inter) Nacionale u Dimitrovgradu

Poznata folk-pop zvezda Lepa Brena nastupila je 21. septembra u sportskoj hali u Dimitrovgradu, u okviru manifestacija povodom praznika opštine. Brena je kao jedna od najvećih muzičkih zvezda na ovim prostorima i kao neko ko ima zavidnu dugogodišnju karijeru iza sebe, napravila neviđeni spektakl, kako se i očekivalo od jedne takve pevačice.

This image has an empty alt attribute; its file name is 506-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 507-1024x683.jpg

Na koncert su došli njeni fanovi iz raznih delova Srbije i susedne Bugarske Lepa Brena je ovaj muzički događaj započela pesmom „Boliš i ne prolaziš“, jedan od njenih novijih hitova, a nakon toga usledile su pesme „Srećna žena“, „Uđi slobodno“, „Luda za tobom“, „Beli biseru“ i mnoge druge.

Od prvog pojavljivanja Lepe Brene na televiziji negde početkom devedestih (1981.) u udarnom terminu i tada najgledanijoj emisiji “Pretežno vedro” Milovana Ilića Minimaksa, bilo je jasno da se desilo nešto novo i neobično, počev od pesme “Čačak”, koja je samo koketirala sa folkom, preko Brenine, za to vreme provokativne garderobe, pa do vrhunske produkcije i solidnog orkestra, koji će kasnije postati poznat kao “Slatki greh”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 508-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 509-1024x683.jpg

I ako ne posle prvog, ali sigurno posle njenog trećeg ili četrvtog pojavljivanja na TV, kao da je buknuo požar kojim se zapalila cela tadašanja Jugoslavija, od Vardara pa do Triglava, pa su čak i ozbiljni muzički kritičari, ali i socilozi počeli da razmišljaju i govore o fenomenu Lepe Brene.

Ta iznenadna pojava kao da je ekspolidrala i počela frapantnom brzinom da puni dvorane širom tadašnje Jugoslavije, ali i prvi put posle “Bijelog dugmeta” da puni stadione i trgove.

Zaista se rodio fenomen zasnovan na vrhunskom profesionliznu, maštovitom nastupu, scenogarafiji i perfektnom marketingu, kao i formi koja je u osnovi bila folk, ali je po načinu prezentacije i nastupa sasvim dobar pop, pa i kako se tada govorilo ni “komšiluk” nije mogao da ostane imun na njega.

Antologija su Brenini koncerti na stadionima u Sofiji, gde na koncert stiže iz vazduha uz ovacije Brena, Brena!!!… više od 80. 000 ljudi, ili u Temišvaru gde cela publika horski peva “Ja sam Jugoslovenka”, želeći da upravo to i postane, ili u Mostaru gde dolazi preko Crvenog tepiha, prepunog stadiona “Pod Bijelim bregom”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 510-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 511-1024x683.jpg

Lepa Brena je vrhunac popularnosti ipak doživela posle filma “Hajde da se volimo”, kada je ponovo napunila sve dvorane i stadione, kada je postala Brena Nacionale, ali kada je Jugoslavija polako počela da se kruni.

Posle raspada svoje domovine, Brena je počela da puni dvorene u inostostranstvu, od Sidneja, Toronta i Beča do Sofije. I to radi do danas.

This image has an empty alt attribute; its file name is 512-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 513-1024x683.jpg

Fahreta Živojinović (devojačko Jahić), poznatija kao Lepa Brena, rođena je u Tuzli, a detinjstvo provela u Brčkom u BiH. Živela je skromno i srećno pa možda zato svoj zavičaj i Jugoslaviju, uvek nosi u prtljagu sa sobom. Deo tog prtljaga mogla je da doživi i publika u Dimtrovgradu.

Ekipa portalа FAR susrela se sa ovom estradnom umetnicom pre početka koncerta. Ona je istakla da joj je zadovoljstvo što nastupa u Dimitrovgradu i to po prvi put.

Novinari: Teodora Petrov / Slobodan Aleksić
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
septembar 2019

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar