a

Meštani Toplog Dola sprečili investitora da otvori gradilište

U Toplom Dolu je tokom neuspelog pokušaja investitora da postavljanjem table i ograđivanjem gradilišta formalno započne izgradnju MHE, došlo do fizičkih sukoba u kome je bilo i lakše povređenih. Meštani Toplog Dola i okolnih staroplaninskih sela, uz podršku aktivista iz pokreta Odbranimo reke Stare planine i Saveza mesnih zajednica Stare planine, sprečili su radnike i obezbeđenje investitora Dragana Josića i firme “Gornjak” da otvaranjem gradilišta produže rok važenja građevinske dozvole koja ističe tokom ove nedelje.

Tokom sukoba su upotrebljene kamenice i biber sprej te je intervenisala i ekipa hitne pomoći, a sukobljene su razdvajali službenici MUP-a.

This image has an empty alt attribute; its file name is 111-1024x683.jpg

Danonoćne straže na ulazu u Topli Do investitor je pokušao da iznenadi i zaobiđe dolaskom na lokaciju izgradnje preko planinskih puteva iz pravca Babinog zuba,
međutim, posle nekoliko sati su bili prinuđeni da istim putem napuste selo.

Iako je tokom prethodnog meseca stečen utisak da lokalna i republička vlast menja svoj stav po pitanju izgradnje malih hidroelektrana i dalje su na snazi postojeći planski dokumenti i zakonski propisi koji olakšavaju proceduru i funkcionisanje MHE.

Najave gradskih vlasti Pirota da će izbaciti sve MHE iz novog prostornog plana, kao i obećanja od strane Aleksandra Vučića i Gorana Trivana da će biti izmenjen Zakon o zaštiti prirode, prihvaćene su sa dozom nepoverenja od strane aktivista koji se protive igradnji derivacionih hidroelektrana na rekama Stare planine i drugih područja u Srbiji.

Dok obećanja nosioca vlasti ne budu u celosti ispunjena, ostaje problem izgradnje MHE tamo gde su radovi već započeti ili za koje postoji važeća građevinska dozvola. Takođe, moguće je da će se za neke lokacije pojaviti čak i novi investitori koji će, koristeći postojeća planska i zakonska rešenja dobiti građevinsku dozvolu.

Sergej Ivanov

Foto: Fejsbuk grupa „Ja volim Topli Do“

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar