a

Tri primera nade za razvoj dimitrovgradskog sela

Primeri porodice Velimirović, preduzetnika Milice Bainović i Todora Antova najjači su utisak sa prvog sastanka o mogućnostima uspešnog ostanka na području Stare planine i Dimitrovgrada.

Skup je organizovao ETH Univerzitet iz Ciriha u okviru priprema projektnog predloga kojim hoće da pomogne ruralni razvoj i preduzentičke inicijative na teritoriji opštine.

U cilju podsticanja i ohrabrivanja učesnika skupa predstavljene su tri inicijative koje, po oceni organizatora, ali i prisutnih, zaslužuju da se istaknu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 100-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 101-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 102-1-1024x683.jpg

Žarko i Marija Velimirović su u 2019. godini doneli veliku životnu odluku i Podgoricu zamenili životom u staroplaninskom selu Slavinja. Njih dvoje su odnedavno postali vlasnici farme “Bele vode” kod Rosomača, koja je projektovana za držanje 4.000 ovaca i 1.000 koza . Velimirovići nameravaju da na tom prostoru ponovo razviju ovčarsku proizvodnju, ali i da uvedu novine time što će uvesti preradu mleka u tradicionalne proizvode, tipa kačkavalja, kao i turistički objekat za goste.

This image has an empty alt attribute; its file name is 103-1-1024x683.jpg

Milica Bainović, mlada modna dizajnerka iz Žagubice, predstavila je koncept Udruženja “Vunena” i način na koji je organizovala 15-ak pletilja da ostvare dopunski izvor prihoda. Milica, rođena u Salcburgu, u Austriji, odlučila je da se vrati u rodno mesto roditelja i upotrebi lokalne motive iz prirode i Homoljske tradicije za izradu odevnih predmeta koje danas izvozi za Nemačku i druge države EU.

This image has an empty alt attribute; its file name is 104-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 105-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 106-1-1024x683.jpg

Todor Antov, preduzetnik iz Dimitrovgrada, predstavio je proizvodni objekat u selu Smilovci gde sa suprugom Slavicom Vasov prerađuju voće i povrće. Antov je osim specifičnosti proizvodnje i načina na koji su razvili preradu, ukazao i na relativnu nezainteresovanot sredine da pokrene proizvodnju sirovina koju bi njihov pogon mogao da prerađuje, jer deo voća i povrća (paprika, crna ribizla, višnja) otkupljuju od proizvođača iz drugih opština.

Sastanak zainteresovanih građana i projektnog tima švajarskog univerziteta biće nastavljen u ponedeljak, u 15:00 časova u STC “Caribrod”, u Dimitrovgradu, kada će biti detaljnije razrađene predložene inicijative.

S. Aleksić

Foto: Stefan Pavić

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta “Život na selu – od sela i za selo”, koji sufinansira opština Dimitrovgrad u okviru javnog poziva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na jezicima koji su u službenoj upotrebi na teritoriji opštine u 2019. godini.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa, koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar