a

VIDEO: Spektakularna „Balkanska svadba“ u beogradskom Narodom pozorištu

Tri ansambla i jedan običaj ispunili su u subotu 16. novembra Narodno pozorište u Beogradu do poslednjeg mesta. Ansambl „Kolo“ iz Beograda, „Filp Kutev“ iz Sofije i „Licej Helenidon“ iz grčkog grada Ksantija, pokazali su kroz igru, pesmu i verno dočarane običaje, kako je izgledala „Balkanska svadba“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 435-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 436-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 437-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 439-1024x683.jpg

Umeće je bilo vrhunsko, ali ono što je specifično na tom spektaklu, bila je svojevrsna rekonstrukcija prošlosti koja se odviljala pred očima publike.

“Kolo“ je najpre posegnulo da pokaže kako se ispraćala i dočekivala mlada u Kninskoj krajini i u Lici, „Kutev“ da na pomalo komičan način dočara fletrovanje među mladima u Pirinskoj Makedoniji, a „Helenidon“ je prikazao „Giknu“ – svadbarski ritual iz XIX veka, koji se praktikovao u Istočnoj Trakiji. Potom je „Kolo“ skoknulo do Prizrana u XIX vek i ispratilo mladu po tadašnjim običajima i sa tadašnjim pesmama i igrama, zatim je „ Filp Kutev“ odgovorio „Šopskom svadbom“, a gosti iz Ksantija igrama iz Istočne Makedonije.

I tako puna dva sata, nadigravanja i natpevavanja, uz burne aplauze i čak i ovacije publike.

This image has an empty alt attribute; its file name is 440-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 441-1024x575.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 442-1024x683.jpg

Ansambl „Kolo“ osnovan je 1948. godine. Za sebe kažu da nisu samo pokretni muzej muzike i igara, nego i aktivni kreatori širenja kultura Balkana, „Filip Kutev“ postoji od 1951. i prenosi svetu jedinstven stil bugarske tradicionalne muzike i folkolora, a „Licej Helenidon“, iako najmlađi, jer je osnovan 1984. i jedini amaterski, godinama reprezentuje Grčku na najzanačajnijim skupovima i ima najveću zbirku autentičnih nošnji. Upravo oni su inicijatori i idejni kreatori „Balkanske svadbe“.

FAR prenosi deo atmosfere sa koncerta i izjave direktorke „Liceja Helenidon“, gospodje Pepi Stanicui, direktora „Kola“ Vladimira Dekića i Elene Kuteve, ćerke osnivača „Filipa Kuteva“ i direktorke istoimenog ansambla.

Novinar: Slobodan Aleksić
Snimatelj: Igor Aleksić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
novembar 2019

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar