Grad Pirot reagovao povodom situacije sa migrantima

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je povodom protesta pirotskih taksista, a povodom napada migranata na njihovu koleginicu, kazao da je Prihvatni centar obišao Sreten Savov, sekretar Saveta za bezbednost i da će grad uputiti zahteve Komesarijatu za izbeglice da više povedu računa, ali i policiji da se pojača kontrola javnog reda i mira u gradu. Takođe, Vasić je apelovao i na građane da nema mesta panici i da ne treba da dođe do pojave ksenofobije, mržnje i netrpeljivosti, jer tome nema mesta, niti ima razloga za bilo kakvu vrstu panike u javnosti ovim povodom, pišu Pirotske vesti.

“Odmah smo reagovali. Ja sam poslao sekretara Saveta za bezbednost, Sretena Savova, u objekat gde su smešteni migranti, on je razgovarao sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice, a ja sa predstavnicima MUP-a. Naš predlog je da Komesarijat strožije pušta migrante u grad, da se poveća nivo angažovanosti oko vođenja računa o redu i miru u gradu i da se vrši kontinuirana obuka i razgovor sa migrantima na koji način oni treba da se ponašaju. Molim građane da ne širimo mržnju i ksenofobiju bezrazložnu, ali da u isto vreme i svi budemo oprezniji, jer incidenti nisu nemogući. Svi treba da radimo na povećanju lične i kolektivne bezbednosti i mi ćemo biti u kontaktu tim povodom i sa Komesarijatom za izbeglice i MUP-om” – kazao je Vasić.

Prema pisanju Pirotskih vesti, juče je pedesetak taksista protestovalo ispred Prihvatnog centra za migrante na Četvrtom kilometru, reagujući tako na napad migranata na njihovu koleginicu Nataliju Rangelov (24) koja je zaposlena u “Luna” taksiju.

Kako je novinarima rekla napadnuta taksistkinja, grupa migranata koja je ušla u njen taksi sa upaljenim cigaretama i tražila da ih odveze na Četvrti kilometar u Prihvatni centar, nakon njene molbe da ugase cigarete, počeli su da je vređaju, psuju, a na kraju su pokušali da joj zapale kosu.

“Čim su ušli počeli su da dobacuju, jedan me je opsovao. Pokušala sam da smirim situaciju ali nije bilo efekta. Jedan me je dohvatio za glavu i upaljenom cigaretom počeo da mi pali kosu. Zaustavila sam auto i počela da bežim i na svu sreću uspela da im pobegnem. Najgore je da to nije prvi put, a ne prezaju čak ni od kolega taksista” – kaže Rangelova.

Policija je vrlo brzo reagovala i preduzela odgovarajuće mere.

Taksisti kažu da će nastaviti sa protestima jer situacija preti da izmakne kontroli. Oni zahtevaju da se migranti isele iz Pirota.

Izvor i foto: Pirotske vesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar