a

Prošla godina najtoplija u Srbiji i Evropi, raste i zagađenje

Prema podacima koje je objavio Republički hidrometeorološki zavod 2019. je najtoplija godina od 1951., od kada se vrše organizovana i relevantna merenja na teritoriji Srbije. Isto tako 2019. je i najtoplija godina u Evropi, a druga najtoplija otkad se vrše merenja u svetu, saopštio je „Kopernikus“ – servis Evropske unije za praćenje klimatskih promena. Istovetne podatke iznosi i Svetska meteorološka organizacija (SMO). Prema merenjima, prošla godina spada u toplije, ali ne i najtoplije godine na „našem području“, rečeno je „Faru“ u Meteorološkoj stanici u Dimitrovgradu.

Poslednjih pet godina su prema „Kopernikusu“ bile najtoplije u istoriji merenja, a u tom periodu zabeležen je porast temperature između 1,1 i 1,2 stepena u odnosu na predindustrijski period, dok je u 2019. godini globalna temperatura bila za 0,6 veća od proseka od 1981. do 2010. godine.

U 2019. godini je oboreno više od 400 temperaturnih rekorda, pa je tako zabeleženo najtoplije leto na severnoj hemisferi i najtopliji decembar u Evropi. Isto tako satelitska merenja su pokazala da koncentracija ugljen dioksida u atmosferi i dalje raste. I u slučaju Beograda 2019. je bila najtoplija od 1888. od kada se vrše merenja.

Od 15 najtoplijih godina u Beogradu, 13 je zabeleženo posle 2000. Inače, tokom 2019. zabeležena je najtoplija jesen, najtopliji novembar, najtopliji oktobar i najtopliji jun na teritoriji Srbije.

U odnosu na prosečne vrednosti iz perioda 1981-2010, jedini mesec koji je imao na većini mernih stanica mesečne temperature ispod proseka bio je maj, tokom januara i jula temperatura je bila prosečna, dok je preostalih osam meseci prosečna mesečna temperatura bila iznad proseka.

Slobodan Aleksic (RHMZ / klima101.rs)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar