a

Perici Donkovu uručena Politikina nagrada

Prof. Perici Donkovu, akademskom slikaru iz Niša uručena je nagrada lista „Politika“ za najbolju izložbu na likovnim prostorima Srbije u toku prošle godine. Politikina nagrada se smatra najznačajnijim priznanjem iz oblasti likovnih umetnosti u Srbiji, Perica Donkov je njen 77. dobitnik, a čin uručenja je upriličen pred sam 116. rođendan „Politike“, najstarijeg lista na Balkanu. Donkov je nagradu jednogasno zaslužio za izložbu „Slepa vera”, koja se održala u „Kući legata“ prošlog oktobra u Beogradu.

Žiri sasatavljen od istoričara umetnosti – Ljiljane Ćinkul, Gordane Dobrić, Une Popović, Saše Janjića, koji je bio i predsednik i Marije Đorđević, urednice Kulturnog dodatka „Politike”, jednoglasno se odlučio za tu izložbu na kojoj je autor predstavio ciklus slika nastalih od 2016. do 2019. u nekoliko celina – „Slepa vera”, „Gluva soba”, „Ravnanje glave”, „Postupak za tetoviranje vlastitog tkiva” i „Soba s pogledom”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 254-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 255-1024x683.jpg

Žiri je isto tako Donkova ocenio kao „jednog od najaktivnijih stvaralaca na našoj likovnoj sceni, koji u kontinuitetu više od trideset godina svojim predanim radom, ali i promišljanjem obogaćuje naše poimanje vizuelnog“.

„U njegovom slikarskom opusu prepoznajemo svest o ugroženosti pojedinca, o egzistencijalnoj teskobi savremenog čoveka, o otuđenju, destrukciji i opštoj nesigurnosti. Monumentalne instalacije prikazane na izložbi „Slepa vera” nastale su kao plod višegodišnjeg rada i u sebi sublimiraju umetnikov umetnički kredo, veru u prisutnost duhovnog“, navedeno je u obrazloženju koje je u prisustvu umetnika i istoričara umetnosti, galerista i novinara obrazložio Saša Janjić.

Nagradu, koja se sastoji iz diplome i novčanog iznosa, dobitniku je uručio Žarko Rakić, v. d. glavnog i odgovornog urednika lista „Politika”, a ona je ustanovljena 1932. godine odlukom Vladislava Ribnikara. Dodeljivana je do Drugog svetskog rata, a onda je imala prekid do 1957. godine kada je ponovo počela da se dodeljuje.

Perica Donkov je rođen 1956. u Mazgošu kod Dimitrovgrada, diplomirao 1981, a magistrirao 1984. na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Radenka Miševića. Od 1983. član je ULUS-a. Trenutno je redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu. Dobitnik je 14 nacionalnih nagrada za slikarstvo i imao 34 samostalne izložbe u zemlji i svetu.

U izjavi za FAR je rekao da mu nagrada prija, ali i da ga neverovatno obavazuje, jer i kao profesor i kao stvaralac sa njom ima još veću obavezu da prenosi svoje znanje i iskustvo, kako na svoje studente, tako i na kritiku, stručnu javnost, ali i publiku.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: prof. Branislav Karanović

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar