Perici Donkovu uručena Politikina nagrada

Prof. Perici Donkovu, akademskom slikaru iz Niša uručena je nagrada lista „Politika“ za najbolju izložbu na likovnim prostorima Srbije u toku prošle godine. Politikina nagrada se smatra najznačajnijim priznanjem iz oblasti likovnih umetnosti u Srbiji, Perica Donkov je njen 77. dobitnik, a čin uručenja je upriličen pred sam 116. rođendan „Politike“, najstarijeg lista na Balkanu. Donkov je nagradu jednogasno zaslužio za izložbu „Slepa vera”, koja se održala u „Kući legata“ prošlog oktobra u Beogradu.

Žiri sasatavljen od istoričara umetnosti – Ljiljane Ćinkul, Gordane Dobrić, Une Popović, Saše Janjića, koji je bio i predsednik i Marije Đorđević, urednice Kulturnog dodatka „Politike”, jednoglasno se odlučio za tu izložbu na kojoj je autor predstavio ciklus slika nastalih od 2016. do 2019. u nekoliko celina – „Slepa vera”, „Gluva soba”, „Ravnanje glave”, „Postupak za tetoviranje vlastitog tkiva” i „Soba s pogledom”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 254-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 255-1024x683.jpg

Žiri je isto tako Donkova ocenio kao „jednog od najaktivnijih stvaralaca na našoj likovnoj sceni, koji u kontinuitetu više od trideset godina svojim predanim radom, ali i promišljanjem obogaćuje naše poimanje vizuelnog“.

„U njegovom slikarskom opusu prepoznajemo svest o ugroženosti pojedinca, o egzistencijalnoj teskobi savremenog čoveka, o otuđenju, destrukciji i opštoj nesigurnosti. Monumentalne instalacije prikazane na izložbi „Slepa vera” nastale su kao plod višegodišnjeg rada i u sebi sublimiraju umetnikov umetnički kredo, veru u prisutnost duhovnog“, navedeno je u obrazloženju koje je u prisustvu umetnika i istoričara umetnosti, galerista i novinara obrazložio Saša Janjić.

Nagradu, koja se sastoji iz diplome i novčanog iznosa, dobitniku je uručio Žarko Rakić, v. d. glavnog i odgovornog urednika lista „Politika”, a ona je ustanovljena 1932. godine odlukom Vladislava Ribnikara. Dodeljivana je do Drugog svetskog rata, a onda je imala prekid do 1957. godine kada je ponovo počela da se dodeljuje.

Perica Donkov je rođen 1956. u Mazgošu kod Dimitrovgrada, diplomirao 1981, a magistrirao 1984. na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Radenka Miševića. Od 1983. član je ULUS-a. Trenutno je redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu. Dobitnik je 14 nacionalnih nagrada za slikarstvo i imao 34 samostalne izložbe u zemlji i svetu.

U izjavi za FAR je rekao da mu nagrada prija, ali i da ga neverovatno obavazuje, jer i kao profesor i kao stvaralac sa njom ima još veću obavezu da prenosi svoje znanje i iskustvo, kako na svoje studente, tako i na kritiku, stručnu javnost, ali i publiku.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: prof. Branislav Karanović

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar