Na pomolu likovna saradnja Bele Palanke i Dimitrovgrada

“Bela art” – Sekcija likovnih umetnika iz Bele Palanke postoji tek nepune tri godine. Kroz nju deluje tridesetak stvaralaca i za to vreme je organizovala pet kolektivnih i nekoliko samostalnih izložbi svojih članova i članica i omogućila je nekim slikarima iz Pirota i Babušnice da se predstave belopalanačkoj publici. Trenutno njeni članovi imaju kolektivnu izložbu u “Galeriji Niškog kulturnog centra”, a u najavi je njihovo gostovanje u dimitrovgradskoj galeriji “Metodi Meta Petrov”. Izložba je planirana za početak leta. O sekciji “Bela art” za “Far” piše njen član Negovan Jocić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 106-1024x683.jpg

Sekcija likovnih umetnika “Bela art” praktično je osnovana 6. jula 2017. godine, kada je održan sastanak u Ustanovi kulture „Remezijana“ u Beloj Palanci, na kome su bili slikari Dušica Đurić, Vojislav Živković i Negovan Jocić, kao i radnici Ustanove kulture Ljubiša Milošević i Aleksandar Lambić. Dogovoreno je da se formira sekcija likovnih umetnika koja će postojati i raditi pri Ustavovi kulture u Beloj Palanci.

Na sastanku 4. avgusta u Ustanovi kulture slikari su izabrali Dušicu Đurić za predsednika Sekcije likovnih umetnika. Slikari su se dogovorili o daljem radu. Istog dana otvorili su zajedničku izložbu sa radovima Jovane Jovanović, Kristine Golubović, Negovana Jocića, Milice Lilić, Vladimira Varadinca, Dušice Đurić, Stanče Rakića, Dragoljuba Ilića, Nebojše Despotovića, Vojislava Živkovića, Kristine Bošković, Jovane Jocić, Žanete Marinković, Jelene Pančić i Živorada Mladenovića.

This image has an empty alt attribute; its file name is 107-1024x683.jpg

“Bela art” prati tradiciju zajedničkog delovanja likovnih stvaralaca Bele Palanke, jer je u njoj osamdesetih godina prošlog veka postojala Sekcija slikara, koja je radila pri Centru za kulturu i trajala je tokom osamdesetih godina. Sekciju je činilo sedam slikara; Dušan Mladenović, Živorad Mladenović, Dragoljub Ilić, Predrag Jocić, Negovan Jocić, Dragoslav Marković i Puniša Radivojević, a njen predsednik je bio Dušan Mladenović.

Bela Palanka u ovom momentu ima preko 40 slikara. Oni su relativno mladi i svi ne žive u Beloj Palanci. Više od polovine su školovani slikari sa srednjom školom ili likovnom akademijom. U sekciji „Bela art“ radi 30 slikara, a trojica su profesori na likovnim akademijama.

This image has an empty alt attribute; its file name is 108-1024x683.jpg

Sekcija “Bela art” do sada je imala pet kolektivnih izložbi, tri u Beloj Palanci i dve u “Galeriji Niškog kulturnog centra” u Nišu. Izložbe su organizovane u saradnji sa Ustanovom kulture “Remezijana” u Beloj Palanci, gde je i sedište sekcije.

Organozovano je i nekoliko samostalnih izložbi u holu Ustanove kulture članova i članova “Bela art” sekcije Dušice Đuruć, Vojislava Živkovića, Dragoljuba Ilića i Jovane Jovanović, a član sekcije Zvonimir Kostić Palnski, koji je osnivač međunarodnog udruženja „Palanski art“, organzovao je u holu Ustanove kulture više izložbi na kojima bili prikazani radovi umetnika iz inostranstva.

“Bela art” uspešno sarađuje sa slikarima iz Babušnice i Pirota, kojima je organizovala kolektivne izložbe u holu Ustanove kulture u Beloj Palanci.

Negovan Jocić

Foto: Negovan Jocić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar